definicija ortocentra

Riječ ortocentar je pojam koji se koristi isključivo u okviru Geometrija i odnosi se na to točka presjeka na kojoj se konvertiraju tri nadmorske visine trokuta. Odnosno, u ortocentru izrezane su tri visine trokuta. Simbolizira ga slovo H veliko slovo.

The trokut, s druge strane, je a poligon definiran s tri crte, koji su izrezani dva za dva u tri točke koje nisu poravnate; nazivaju se točke na kojima se linije susreću vrhovi a određeni dijelovi crte su strane trokuta.

Treba imati na umu da ortocentar uopće nije beznačajno pitanje jer će se, na primjer, bilo koje tri crte snimljene u parovima presjeći na tri različite točke, s druge strane, u slučaju trokuta, visine se režu na istu točku, a to je vrlo jednostavno i lako demonstrirati upravo iz ortocentra.

Kad je trokut oštar kut, odnosno njegova su tri unutarnja kuta manja od 90 °, ortocentar će biti poticatelj od ortički trokut, koji je onaj koji se prikazuje kao vrhovi u podnožju tri visine, odnosno projekcije vrhova na njihovim stranama. U međuvremenu, poticaj, simboliziran slovom I, bit će tačka u kojoj se sijeku tri simetrale unutarnjih kutova trokuta i stvara opseg upisan u središte dotičnog trokuta.

S druge strane, ako je trokut pravokutnik, onaj koji ima pravi kut od 90 °, ortocentar će se podudarati s vrhom spomenutog pravog kuta.

A ako je a tupi trokut, kada je jedan njegov unutarnji kut tup, odnosno veći od 90 °, a druga dva manja od 90 °, ortocentar će se nalaziti izvan trokuta.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found