definicija sjajnog papira

A papir To je onaj materijal izrađen od mljevene i bijeljene biljne paste koja je poredana u tanke listove i koja se, između ostalog, koristi za pisanje, crtanje. Dok, saten Obrada je to koja se provodi, bilo na tkanini ili na papiru, s ciljem da ih ostavi glatkim i super sjajnim.

Stoga će sjajni papir biti onaj veće marke, mat sjaja.

Na primjer, ako zatvorimo oči i prislonimo prste na sjajni papir, drugi pariti a trećina tipa porozna, bez sumnje suočit ćemo se s tri potpuno različita osjeta ... osjećaj koji satenski papir ostavlja na dodir mekoću i vrlo glatku, do krajnje gotovo skliskog zbog koliko je glatko. S druge strane, na strani mat papira, koja je puno neprozirnija i suha od satena, prevladavat će osjećaj hrapavosti. A porozni će se osjećati kao da dodiruje cjedilo, ima nesavršenosti, a od tri će ispasti najpropusnija. Ako se promatra mikroskopom, mogu se usporediti one spomenute nesavršenosti koje ga karakteriziraju.

Prema ovome je da će porozni papir biti idealan kada je u pitanju slikanje akvarela, mat će biti savršen kad se o pisanju radi, ali i za ispis fotografije ili izradu crteža koji ne treba previše prezentacije, budući da ovo je najobičniji od tri spomenute vrste radova. I na kraju, saten, općenito presvučen, najviše se preporučuje za izradu crteža s jednom linijom tinte ili na zahtjev tehničkog crteža. S druge strane, slike ili fotografije također se obično tiskaju na sjajnom papiru zbog izvrsne kvalitete koju će im pružiti, što će ih učiniti vrlo posebnima.