definicija jahanja

Akcija jahanja može se provesti kao zabava, u vojnom kontekstu, kao terapija za osobe s invaliditetom ili kao sportska disciplina. Jahanje, koje se naziva i jahanje, konjički je sport i ima tri različita načina: dresura, preskakanje i puno natjecanje.

Dresura

Izvodi se na stazi dimenzija 20 x 60 m, a sastoji se od jahača koji tjera konja da kreće nogama na različite načine i uz najveću moguću harmoniju i ljepotu. Postoje tri pokreta ili hoda: hodanje, kas i galop (između hodanja i kasa također možete kaskati).

Par jahača i konja izvodi niz hoda poput Piaffea ili Prolaza, a neki suci cijene sklad koji komuniciraju s njima. Dresura je dio Olimpijskih igara od izdanja u Stockholmu 1912. godine i to je disciplina u kojoj se muškarci i žene zajedno natječu.

Pokazi skakanje

Kao što mu samo ime govori, jahač i njegov konj moraju prijeći niz prepreka duž staze unutar staze. Pobjednik testa je onaj koji sruši najmanje prepreka u najkraćem mogućem roku. Ovaj je modalitet dio Olimpijskih igara još od pariškog izdanja 1900. godine.

Show jumping također je integriran u još jedan olimpijski sport, moderni peteroboj. Ova se disciplina sastoji od pet događaja: spomenuti skokovi plus pucanje iz pištolja, mačevanje, plivanje i trčanje u trčanju.

Puni natječaj

Ova disciplina uključuje tri diferencirana natjecanja: dresura, skakački trk i skakanje na stazi. Tri ispitivanja provode se tijekom tri dana, a jahač je dužan uvijek jahati istog konja. Ovaj modalitet je i olimpijski sport.

Osnovna terminologija

Kao i svi sportovi, i jahanje ima svoj vlastiti rječnik. Konj mora imati sedlo ili sedlo, uzde i uzdu za rukovanje i uzengiju za uzdizanje. Bit je dio uzde koji ulazi u usta konja. Zadatak postavljanja različitih dijelova ili pojasa naziva se zaprega.

Klasična vještina jahanja poznata je i kao srednja škola. Desni kraj prepreke označen je crvenom zastavom, a lijevi bijelom. Pasmine konja klasificirane su prema boji i dlaci, a neke od njih su kiselica, albino ili zaljev.

U svijetu jahanja konji se prema svom temperamentu dijele na "hladnokrvne", "toplokrvne" i "toplokrvne", a potonji su najcjenjeniji na većini sportskih natjecanja. Pravila koja je uspostavila Međunarodna konjička federacija poznata su kao skale.

Foto: Fotolia - ND3000


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found