što je Meka »definicija i pojam

Meka je grad smješten zapadno od arapskog poluotoka, točnije u Saudijskoj Arabiji. To je glavno sveto mjesto u islamu jer je ondje rođen prorok Muhamed.

Hodočašće ili hadž u Meku jedan je od stupova islama

U muslimanskoj tradiciji svi vjernici imaju obavezu, barem jednom u životu, hodočastiti u Meku, okolnost koja je poznata pod riječju hadž. Ovaj je propis sakupljen u Kuranu, gdje je precizirano kada se hodočašće treba održati prema muslimanskom kalendaru.

Hodočasnik koji posjeti grad Meku mora otići do Kabe, svete kocke koja simbolizira Božju kuću i oko koje je potrebno napraviti sedam krugova.

U islamu se mora poštivati ​​ukupno pet osnovnih principa:

1) vjera u jedinstvenog Boga i u nauke proroka Muhammeda,

2) pet molitava koje se moraju klanjati svakodnevno,

3) pomoć potrebitima davanjem milostinje koja se mora stvoriti iz bogatstva svake osobe,

4) praksa posta tokom mjeseca ramazana i

5) hodočašće u Meku.

Osvajanje Meke

Muhammed je godinama širio poruku islama u svom gradu, ali morao ju je napustiti jer njegovi stanovnici nisu dijelili njegova uvjerenja i to ga je odvelo u grad Medinu s malim brojem sljedbenika. Ovaj let poznat je pod nazivom Hegira, a godina u kojoj se dogodio, 622. kršćanske ere, označava početak muslimanskog kalendara.

Tijekom svog progonstva u Medini, prorok Muhamed je sanjao san u kojem je dobio Božju zapovijed da definitivno osvoji grad Meku. Tako se 630. godine odlučio mirno vratiti u svoje mjesto porijekla i na taj način je njegovo mjesto rođenja od tada postalo sveto mjesto za sljedbenike islama.

Kaaba

Unutar Kabe nalaze se viseće zlatne i srebrne lampe, ali najvažniji element je crni kamen koji je u sedam navrata okružen hodočasnicima.

Podrijetlo ovog crnog kamena obavijeno je legendama.

Geolozi tvrde da je to meteor, ali prema islamu pao je s neba u rajski vrt i dat je Adamu nakon protjerivanja iz raja. Prema drugoj legendi, kaže se da je Kaaba u principu bila bijela, ali je zbog grijeha čovječanstva poprimila tamnu boju. U drugoj verziji svog podrijetla, kamen je Abrahamu dao anđeo Gabrijel. U svakom slučaju, Kaaba simbolizira Božju kuću u kojoj se božansko i zemaljsko spajaju.

Fotografije: Fotolia - ETC / t0m15