definicija kumčeta

Označeno je pojmom kumče za to pojedinac koji poštuje svoje kumove sakramenta krštenja.

The Krštenje To je obred inicijacije i pročišćenja prilično čest u različitim religijama, u slučaju kršćanskog ili katoličkog krštenja, sastoji se od primjene svete vode na glavu krštene osobe koja se istovremeno poziva na sveto Trojstvo s misijom, od tog trenutka, natjerati pojedinca da sudjeluje u Isusovoj smrti i uskrsnuću. Prema katoličkoj doktrini, krštenje će zauvijek izbrisati izvorni grijeh s kojim se rađaju svi ljudi.

U međuvremenu, spomenuti obred prate različiti tradicionalni običaji koji se moraju poštivati, a jedan od njih je upravo prisutnost kumovaObično dvoje, iako ih može biti i više, dva kuma i dvije kume, koje su roditelji izabrali u slučaju bebe, ili ako to ne uspiju, izabrala je osoba koja se odluči primiti sakrament kad su već u odrasloj dobi.

Kumovi će u svakom trenutku pratiti osobu koja prima sakrament krštenja, ostat će uz nju sve vrijeme ceremonije, posebno u službi svećenika u crkvi ili župi. No, osim što svjedoče tom ključnom trenutku kao ulasku u vječni život, kumovi igraju važnu ulogu za svoje kumče, izvan strogo religiozne, budući da je u slučaju odsutnosti ili smrti roditelja, tradicionalno, utvrđeno da oni su ti koji osiguravaju sigurnost svog kumčeta.

Da biste bili sponzori, nužni su sljedeći uvjeti: biti stariji od 16 godina, biti katolik i primiti sakrament prve pričesti.

S druge strane, u zajedničkom jeziku, osoba koja se vodi u svom poslu i aktivnosti zove se kumče, možda dijeljenjem, ili ako to ne uspije, koja je dobila priliku raditi posao.