definicija cvijeta

Cvijet je struktura spolnog razmnožavanja karakteristična za određene vrste biljaka i ima za svrhu proizvodnju sjemena novih biljaka za održavanje ove vrste.

Cvjetovi su srodni klasi biljaka phanerogams ili spermatofitima koja uključuje sve podrazrede biljaka koji proizvode sjeme. Cvijet, nakon čina oplodnje, daje plod koji u sebi sadrži ovo sjeme.

Cvijet se sastoji od sljedećih dijelova: čašni listići koji okružuju lišće kad je cvijet pupoljak i štite ga od insekata koji traže nektar tvoreći čašku; latice, jarko obojeni listovi cvijeta koji mu daju karakterističan izgled stvaranjem vjenčića i privlačenjem oprašivača; prašnici, listovi koji nose muške organe koji tvore androecij; a plodovi, ženski listovi koji nose organe koji tvore ginecij. U nekim slučajevima cvjetovi imaju i privjeske, vrstu modificiranog lišća koje doprinose zaštitnoj i / ili atraktivnoj funkciji organizma.

Skup cvjetova biološki je cvat i to se često događa jer cvjetovi ne izgledaju usamljeno. Ponekad se, zapravo, cvijeće može toliko usko grupirati da se zamjenjuje s jednim cvijetom, koji se naziva psudanthus ili lažni cvijet.

Cvijeće se u svoj svojoj raznolikosti klasificira prema sljedećoj taksonomiji. Ovisno o položaju, mogu biti usamljeni ili oblikovati cvasti; ovisno o simetriji, mogu biti zigomorfne (bilateralna simetrija), aktinomorfne (radijalna simetrija) ili asimetrične. Ovisno o razdvajanju čašica, mogu se razdvojiti (dijalize) ili ujediniti (gamosépalas). S druge strane, ovisno o laticama, mogu biti i nepovezane (dialipetalas) ili u cjelini (gamopetalas).

Cvijeće su složeni organizmi i značajan je dio razmnožavanja mnogih biljaka širom svijeta. Međutim, bez obzira na svoju biološku funkciju, cvijeće je vrlo cijenjeno zbog svog estetskog i dekorativnog osjećaja, a u mnogim se društvima često koristi kao poklon ili ukrasni predmet.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found