definicija hranjenja

Kad se opisuje koncept hrane, može se reći da je to postupak kojim živa bića konzumiraju različite vrste hrane kako bi dobila potrebne hranjive sastojke za preživljavanje. Te su hranjive tvari koje se zatim transformiraju u energiju i pružaju živom organizmu sve elemente potrebne za život. Hrana je stoga jedna od najvažnijih aktivnosti i procesa živih bića budući da je izravno povezana s preživljavanjem.

Hranjenje je uvijek dobrovoljno, a obično se provodi kao odgovor na fiziološku ili biološku potrebu za uključivanjem novih hranjivih sastojaka i energije kako bi pravilno funkcionirali. Vrste hrane mogu se razlikovati ovisno o vrsti živog bića o kojoj govorimo. U tom smislu moramo spomenuti hranu biljojeda (ona koju održavaju samo biljke), hrana mesožder (koja koristi samo meso drugih životinja) i na kraju hranu svejed (Kombinacija prethodne dvije i karakteristika čovjeka).

Dok povrće i životinje pribjegavaju hrani kao jednostavnoj fiziološkoj potrebi koja želi zadovoljiti osnovne potrebe za preživljavanjem, ljudska bića prehrambeni proces od pamtivijeka transformirali u socijalnu situaciju u kojoj, osim unošenja željenih proizvoda i korisnih, iskustava a situacije se dijele i s vršnjacima. U tu svrhu ljudska bića razvila su ne samo instrumente koji im omogućavaju lakše dobivanje hrane, već i prostore i prakse posebno dizajnirane za hranu, budući da danas mogu pronaći različite vrste hrane prema svakoj pojedinačnoj potrebi.

Dobrom prehranom za ljude smatra se ona koja na odgovarajući način kombinira sve različite namirnice koje se nalaze u prirodi. Prehrambena piramida je u tom smislu dobra metoda za utvrđivanje koje bi vrste hrane trebale zauzimati veće mjesto u prehrani svakog pojedinca, a koje manje. Ljudska je prehrana u mnogim slučajevima povezana s emocionalnošću i zato se zdravstveni problemi povezani s ovim problemom mogu lako razviti, na primjer poremećaji prehrane, pretilost, dijabetes, pothranjenost i drugi problemi koji nisu samo posljedica bioloških čimbenika.

Promovirajte zdravu i organiziranu prehranu od ranih godina

Dobra prehrana i uravnotežena prehrana dva su temeljna pitanja za dijete da odraste na zdrav način, stoga je neophodno da agenti za druženje, škola, roditelji vode računa o promicanju najmanjih zdravih navika u pogledu hrane i naravno obeshrabre one koji nisu ni najmanje.

Među najfunkcionalnijim strategijama da se to postigne su: uspostavljanje redovitog rasporeda uzimanja svakog obroka, posluživanje raznolike i zdrave hrane, primjer kao slijeđenje zdrave prehrane, obeshrabrivanje borbi koje se usredotočuju na hranu, poticanje djece da sudjeluju u procesu pripreme ili odabira hrane, uvijek slijedeći smjernice uravnotežene i zdrave prehrane.

Sljedeće je bitno pitanje promoviranje obiteljske hrane, odnosno da cijela obitelj sjedne jesti i zajedno uživati ​​u istoj hrani. Ovo je također dobar način za jačanje veza među članovima i kontrolu onoga što djeca jedu.

Tipični poremećaji prehrane

Među zdravstvenim problemima povezanim s lošom prehranom ističu se: pretilost, bulimija i anoreksija.

Pretilost to je kronična bolest koju karakterizira nakupljanje masnoće u tijelu. U međuvremenu, među njezinim uzrocima ističe se sklonost jesti hranu bogatu zasićenim mastima, odnosno u tijelo se unosi veća količina kalorija nego što mu je potrebno i sposobno je za sintezu. Također se ovoj tendenciji obično dodaje voditi neaktivan život, a zatim oba pitanja imaju sigurno opasnu kombinaciju za zdravlje.

Sa svoje strane, anoreksija i bulimija glavni su poremećaji prehrane koje ljudi mogu pretrpjeti. Vrijedno je napomenuti da imaju važnu psihičku komponentu.

U slučaju anoreksije, pacijent jede vrlo malo ili ne jede izravno, jer izgleda prekomjerno težine, iako je većinom nema.

A bulimiju karakterizira konzumiranje mnogih namirnica bogatih kalorijama u kratkom vremenskom razdoblju, a nakon toga, zbog krivnje koju to stvara, odlučeno je eliminirati ih iz tijela uzrokujući povraćanje.

Obje bolesti mogu se liječiti psihoterapijom koja je u skladu sa slučajem.

Iako se pretilost može liječiti uravnoteženom prehranom, pod nadzorom liječnika specijalista, tjelesnim aktivnostima i naravno izbjegavanjem pretjerane konzumacije hrane bogate mastima.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found