definicija zagonetke

Zagonetkom se naziva zagonetka izražena u obliku rime, općenito usmjerena na dječju publiku. Kao i svaka zagonetka, zagonetka predstavlja zagonetku koju treba riješiti, stavljajući u igru ​​inteligenciju ispitane osobe. Uglavnom im nedostaje poznati autor kojem bi mogli biti dodijeljeni. Imaju raznolik oblik, premda oni oblika osmoglasnih metara obiluju španjolskim,

Postoje zagonetke koje su u zapadnjačkoj kulturi zabilježene na osebujan način. Jasan primjer za to su zagonetke koje sfinga Baci Edipa i to uspije riješiti. Prema mitu, Teba je shrvana radom sfinge, koja je predložila razrješenje zagonetki da prestane s radom; mnogi su se pokazali prihvaćajući izazov, koga čudovište proždire kad ne uspije. Međutim, Edip se napokon javio da odgovori da je odgovor na enigmu o "živom biću koje hoda na sve četiri u zoru, dva u podne i tri u sumrak" bio "čovjek"; Kao posljedica ove lucidne osobine, sfinga odlučuje počiniti samoubojstvo.

Još jedan upadljiv primjer zagonetki zabilježenih u zapadnoj kulturi može ponuditi opera "Turandot", Giacoma Puccinija.. U ovoj su nam predstavljene tri enigme koje se moraju riješiti da bi se oženio princezom; svi prosci propadaju i taj se neuspjeh kažnjava smrću; Konačno, princ rješava zagonetke i stječe pravo da se oženi princezom. Unatoč prinčevoj pobjedi, princeza se odbija udati pa mladić predstavlja enigmu koja će je riješiti obveze udaje.

U masovnoj kulturi prisutna je i zagonetka ponekad. Primjer može ponuditi izmišljeni lik "Riddler", Batmanov neprijatelj. Svoja nedjela predstavlja zagonetkama čija razrješnica znači mogućnost predviđanja i izbjegavanja.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found