definicija gorgone

U kontekstu grčke mitologije, gorgona je biće iz podzemlja u obliku žene. Ovo je stvorenje opisano upečatljivog izgleda: zmije umjesto kose, zubi u obliku velikih očnjaka, zlatna krila koja im omogućuju let i bakrene kandže.

U mitološkoj tradiciji shvaćeni su kao čudovišta koja vrebaju ljude i ako ih pogledaju u oči, na kraju se skamene zbog čarobnog učinka njihova pogleda. Ta stvorenja posjeduju izvanredne fizičke i mentalne moći i imaju dar iscjeljenja. U tom smislu, krv koja dolazi s njegove desne strane zarasta, ali ona koja dolazi s lijeve strane smrtonosni je otrov.

Meduza je najpoznatija

Esteno, Euríale i Medusa tri su legendarne figure. Kćeri su dva morska boga Forcisa i Ketoa, a samo je jedna od njihovih kćeri smrtna, Medusa. U pričama o Hesiodu kaže se da je izvorno Medusa bila biće velike ljepote koje je živjelo u hramu Atene. Njezina privlačnost pobudila je zanimanje boga Posejdona, koji ju je na kraju silovao.

Božica Atena bila je iziritirana Meduzom zbog toga što joj je uništila sljepoočnicu i zbog toga ju je pretvorila u čudovišno biće sa zmijama umjesto kose i prodornim pogledom kojim je bilo moguće okameniti svakoga tko se usudio pogledati je.

Meduza je prognana u daleku zemlju poznatu kao Hiperborea i kad je božica Atena saznala da je trudna s Posejdonom bila je toliko bijesna da je poslala Perzeja da završi svoj život. Perzej je poslušao zapovijed i odsjekao Meduzinu glavu dok je spavala. Iz njegova krvavog vrata rodila su se dva stvorenja: konj Pegaz i div Krisaor.

Mit o Meduzi dio je povijesti umjetnosti i istodobno je ikona feminističkog pokreta.

Ostala čudna bića

Osim bogova, nimfi i junaka, u grčkoj se mitologiji pojavljuju i sve vrste fantastičnih bića. Među njima možemo istaknuti sljedeća stvorenja: kentauri, sirene, kiklopi, hekatonhire, mermene ili harpije.

Kentauri imaju trup čovjeka i ostatak tijela konja. Sirene su hibrid žene i ribe. Kiklopi su divovi sa samo jednim okom na čelu. Hekatonhiri su divovi s mnogo ruku i glava. Mermen je muška verzija sirena. Napokon, postoje žene s krilima i oštrim kandžama koje su poznate kao harpije.

Fotografije: Fotolia - Matiasdelcarmine / Gina Sanders


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found