antalgija - definicija, pojam i što je to

Riječ antalgija Upotrebljava se za sve što ublažava ili izbjegava bol (anti: protiv, algos: bol). Izrazi se koriste naizmjenično antalgija i antalgičar.

U slučaju anestezije, postiže se uklanjanje osjetljivosti na bol, dok analgetičke mjere djeluju kada je bol prisutna kako bi je modulirale.

Ublažavanje boli može se postići davanjem lijekova, provođenjem neke vrste terapije ili čak zauzimanjem određenog držanja.

Antalgija kod bolnih bolesti

Mnoge bolesti mogu stvoriti bol, zapravo, iako je nespecifičan simptom, bol je obično način na koji se pojavljuju različiti poremećaji.

Bez obzira na uzrok koji je izvor, bol uvijek postoji i mora se liječiti. U slučaju bolesti koje zahtijevaju operativni zahvat za rješavanje, poput akutnog upala slijepog crijeva, nakon postavljanja dijagnoze bol treba liječiti, što predstavlja antalgičnu mjeru. Iako uklanjanje boli neće poboljšati rad ništa za sam upala slijepog crijeva, omogućuje pacijentu olakšanje dok se problem rješava, što se postiže uklanjanjem slijepog crijeva.

Antalgični položaji

Suočeni s boli, puno puta oboljeli zauzimaju položaje ili položaje koji im pomažu da osjećaju manje boli ili čak olakšavaju sebe, to su poznati kao antalgični položaji. To je nešto što se obično radi nesvjesno.

Identifikacija ovih položaja obično je vrlo koristan trag prilikom postavljanja dijagnoze nekih poremećaja, jer su neki analgetski položaji vrlo karakteristični za određene bolesti.

Pacijenti s upalom sluznice srca, stanjem poznatim kao perikarditis, obično čuče s torzom savijenim naprijed radi manje boli. Pacijenti s poremećajima trbuha poput pankreatitisa često leže vrlo mirno, ležeći na boku savijenih nogu na trbuhu.

U slučaju pleuralnog izljeva, bolesnici se naginju prema strani izljeva i obično drže donji dio prsnog koša jednom rukom, pokušavajući plitko disati. Sa svoje strane, pacijenti s problemima poput bolova u križima zbog išijasa i dalje stoje i izbjegavaju sjedenje. Sve ove mjere poduzimaju se za ublažavanje boli i pomažu u utvrđivanju njezinog uzroka.

Fotografije: iStock - mediaphotos / Kawinpathawee