definicija mehanizama

Pojam mehanizam označava se kao skup elemenata, uglavnom krutih, čiji je razlog prenošenja ili pokretanja pokreta.

Među temeljnim i karakterističnim komponentama mehanizma nalazimo sljedeće: karika, koja je taj kruti element koji služi za prijenos pokreta koji će dovesti do djelovanja dotičnog mehanizma; čvor, taj element veze koji se koristi za spajanje druge veze i zglobnog ili kinematičkog para, što je element koji ukazuje na spajanje dviju ili više veza.

S druge strane, veze koje interveniraju u mehanizmu mogu se klasificirati prema broju čvorova koje imaju u binarnom, trojnom ili kvartarnom, prema funkciji koju obavljaju u fiksnom, vodiču, pretvaraču i pogonu te prema kretanju uzrok u fiksnoj, ručici, klipnjači i klizaču.

U međuvremenu, svaki od ovih čvorova koje smo gore spomenuli imaju različita kretanja. Na primjer, ručica predstavlja rotacijsko kretanje, klizač će kretanje učiniti poznatim kao prevođenje, klipnjača će predstavljati općenito kretanje ravnine, vozač će biti taj koji će pokrenuti kretanje svih, vozač koji prima pokret vozača i pretvarača koji imaju misiju komunikacije vozača s voženim. Među primjere najčešćih mehanizama s kojima se obično možemo nositi, možemo navesti onaj koji vrše brisači vjetrobranskog stakla automobila, a kretanje naprijed-nazad za uklanjanje vode s površine stakla vozila nosi se zahvaljujući dizajnu mehanizma poput gore opisanog.

Na apsolutno suprotnom putu i koji nema nikakve veze s onim što smo komentirali, postoje obrambeni mehanizmi, koji imaju poseban značaj i značaj u polje psihologije koja ih definira kao one kognitivne operacije koje ljudi izvršavaju u određenom trenutku kako bi se obranili od nekog pitanja ili opasnosti koja im prijeti.

Na primjer, osoba koja je pretrpjela razne i nastavila je obmanjivati ​​ljubav svaki put kad je bila umiješana u romantičnu vezu, sigurno će, sljedeći put kad se suoči s mogućnošću da se spetlja s nekim, nesvjesno će nastojati bojkotirati vezu različitim postupcima kako ne bih opet trpio.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found