sažeta definicija

Prema kontekstu u kojem se koristi, postoje različite reference za taj pojam Sažetak.

Sažetak nečega

U svojoj najopćenitijoj uporabi sažetak se odnosi sažetak, sažetak ili zbroj nečega.

Sažeci uglavnom sažimaju informativne prezentacije o nekom pitanju, tekstu, predavanju, među ostalima.

Njegova je svrha obično dobiti prvu ideju ili panoramu o onome što je sažeto.

Na akademskoj razini to je element koji studenti široko koriste za učenje sadržaja predmeta koji moraju polagati ili za razumijevanje osnova prezentacije svojih nastavnika.

Sažetak omogućuje sastavljanje najvažnijih i najistaknutijih, a zatim će kasnije učenje predmeta biti lakše, jer će se pregledati relevantne informacije izbačene u sažetak. Sažeci su ograničeni da sadrže ono osnovno.

Da biste pripremili dobar sažetak, važno je krenuti od općeg čitanja teksta, tada će biti potrebno ponovno pročitati, ali pažljivije, asimilirajući pojmove i podcrtavajući ono najvažnije.

Tada je sve ovo idealno za prepisivanje na papir s vlastitim rječnikom.

S druge strane, sažeci su obično resurs koji se široko koristi po nalogu kina ili predstava, jer se kroz njih gledatelju nudi općenita ideja o sadržaju priče, što je od velike pomoći vremenu za promociju emisija, ako predstavlja zanimljiv sažetak koji privlači javnost.

To također može biti razlog zašto netko odluči ne vidjeti djelo ako ga sažetak nije privukao.

Odjeljak koji predviđa bilješke ili teme u časopisu ili u radijskom ili televizijskom programu

U polju mediji, posebno iz časopisa, sažetak je odjeljak koji predviđa bilješke sadržane u izdanju i naznačuje na kojoj se stranici svaka od njih može naći, što čitateljima znatno olakšava potragu za temama koje ih zanimaju.

"U sažetku ćete pronaći točno onu stranicu na kojoj se nalazi bilješka o našem restoranu."

Ova vrlo česta grafička praksa prenesena je i na audiovizualne medije, pa radijski i televizijski vijesti, kao i programi od općeg interesa, između ostalog, predstavljaju sažetke u kojima predviđaju teme o kojima će se govoriti tijekom programa. Na taj će način gledatelj znati što će biti obuhvaćeno tim programom, i stoga hoće li ostati gledati ili ne, postoji li tema koja ga zanima.

Zbog ove situacije sažeci se obično pripremaju udicom i to pobuđuje zanimanje.

Niz radnji koje olakšavaju pripremu kaznenog postupka

S druge strane, na polju Pravo, sažetak je skup radnji koje omogućuju pripremu kaznenog postupka.

Sažetak bilježi počinjenje kaznenog djela i također spominje okolnosti koje mogu utjecati na njegovu kvalifikaciju i utvrđivanje krivnje za zločin za koji je netko optužen. Odnosno, na neki bi se način moglo reći da je sažetak na ovom području priprema suđenja.

Na suđenjima se iznose uzroci koji zahtijevaju rješenje suca. Mogu se kretati od administrativnih i ekonomskih pitanja do kaznenih djela ubojstava.

S druge strane, a sažeti sud Bit će to onaj u kojem se nastavlja vrlo kratko, izostavljajući određene postupke i formalnosti koji se provode u redovnim suđenjima. Poznat i kao skraćeni postupak, u skraćenom suđenju svi dijelovi redovnog suđenja okupljeni su u jedan čin u kojem će se odvijati istraga, analiza dokaza, presuda i osuđujuća presuda. Kazna se donosi u vrlo kratkom roku. Ovakve vrste suđenja češće su u izvanrednim situacijama kao što su: revolucije, rat ili pobune.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found