definicija matične ploče

The Osnovna ploča, također nazvan matična ploča i matična ploča , je ploča koja sadrži tiskani krug i na koju su povezane sve komponente koje čine računalo. Među onim nizom integriranih sklopova koje ste instalirali je i čipset, koji je centar veze između računala, radna memorija, sabirnice za proširenje i drugi uređaji.

Sadrži se u limenoj kutiji i ima ploču koja omogućuje spajanje vanjskih uređaja i mnogih drugih unutarnjih konektora i utičnica koji olakšavaju ugradnju komponenata unutar kutije.

Štoviše, matična ploča uključuje softver koji je u narodu poznat kao BIOS a to omogućuje izvršavanje osnovnih funkcija, kao što su: testovi uređaja, upravljanje tipkovnicom, video, učitavanje operativnog sustava i prepoznavanje uređaja.

Tipične komponente matične ploče su sljedeće: jedan ili više priključaka za napajanje, CPU utičnica, utora za RAM memoriju i čipset.

Uz to, osnovna ploča podijeljena je u dva dijela, Sjeverni most (upravlja vezama između računala, RAM-a i GPU-a) i južni most (Omogućuje vezu između perifernih uređaja i uređaja za pohranu, poput tvrdog diska.

Većina matičnih ploča objavljenih nakon 2001. klasificirane su u dvije skupine: za AMD procesore i za Intelove procesore. Među najpopularnijim proizvođačima su: Intel, MSI, Gigabyte Technology, Foxconn, Epox, Biostar, Asus, Via.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found