definicija razlagača

Razlagači su osnovni i esencijalni tip organizma po nalogu onoga što nazivamo hranidbeni lanac, jer su svi oni koji se bave upotrebom materije i energije predstavljeni ostacima životinja i biljaka. Gljive i bakterije su najistaknutije vrste razlagača, ali ne možemo zanemariti druge poput puževa, crva i nekih insekata.

U osnovi, oni razgrađuju ostatke gore spomenutih organizama da bi ih pretvorili u anorgansku tvar. Drugim riječima, mogli bismo reći da su oni oni koji se bave recikliranjem hranjivih sastojaka, čineći da tu materiju koja prelazi iz jedne u drugu mogu ponovno koristiti oni koji započinju s prehrambenim lancem, proizvođači, poput biljaka.

Razlagači apsorbiraju iz ovih životinjskih i biljnih otpada neke proizvode koji im služe i istodobno će ih osloboditi toliko onog što će abiotski okoliš, na primjer tlo, uklopiti, a zatim ga proizvođači potrošiti. Tada razlagači udovoljavaju posljednjem dijelu ili kariki prehrambenog lanca i ustupaju mjesto proizvođačima da započnu novi ciklus.

U konkretnom slučaju insekata, ličinke komaraca zimi se hrane raspadajućom tvari i mogu položiti svoja jajašca u raspadnu tvar.

Sa svoje strane, bakterije su posvuda, u zraku, na zemlji ili u živim bićima, razgrađuju mrtve tvari i recikliraju ugljik koji će biljke kasnije koristiti.

Treba napomenuti da razlagači dijele postojanje u ekosustavu s dvije druge vrste živih organizama, proizvođačima, koji su odgovorni za pretvaranje sunčeve svjetlosti u energiju kroz proces fotosinteze. I potrošači koji žive zahvaljujući energiji koju prvi oslobađaju.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found