definicija nutriologije

The nutriologija Znanost je odgovorna za proučavanje procesa prehrane, kao i njegove učinke na metabolizam, tjelesnu građu i zdravlje.

Jednom kad se hrana konzumira, probavni trakt mora je preraditi da bi je odvojio u svoje hranjive sastojke, a zatim se apsorbira. Nakon ulaska u tijelo, mnogi od njih prelaze u jetru gdje se obrađuju različitim reakcijama kako bi stvorili različite proteine ​​neophodne za pravilno funkcioniranje različitih organa i sustava. Nutriologija također proučava način na koji se te tvari eliminiraju nakon što se koriste.

Razlika između nutriologije i prehrane i dijetetike

Nutriologija je grana medicine, njome se bave liječnici koji svoje studije nadopunjuju postdiplomskim studijem kliničke prehrane, dok su nutricionisti nemedicinski stručnjaci koji su diplomirali nutricionizam i dijetetiku.

Nutricionist, osim što naznačuje planove prehrane u skladu sa svakom patologijom, također ima kompetenciju nadopuniti ove sheme upotrebom lijekova i dodataka mikroelemenata i vitamina potrebnih u svakom slučaju.

Nutriologija je važan stup preventivne medicine

Dobra prehrana važan je dio zdravog života. Zapravo postoji velik broj zdravstvenih poremećaja čije je podrijetlo izravno povezano s načinom na koji oboljeli jede, takav je slučaj gihta, dijabetes melitus tipa II, arterioskleroza, bubrežni i žučni kamenci, kao i neke vrste rak među mnogim drugima.

Jedenje zdrave hrane u pravim količinama i raspodjela važan je dio liječenja kardiometaboličkih stanja kao što su rezistencija na inzulin, dijabetes i povišeni krvni tlak.

Promjene prehrane važan su dio liječenja raznih bolesti

Unatoč dostupnosti širokog spektra lijekova namijenjenih liječenju različitih zdravstvenih poremećaja, prehrana će uvijek biti važan dio liječenja raznih bolesti.

Većina smjernica kliničke prakse različitih medicinskih udruženja širom svijeta uključuju promjene u prehrani u liječenju kardiovaskularnih i metaboličkih poremećaja.

U određenom slučaju dijabetes melitusa koji nije ovisan o inzulinu, metaboličkog sindroma i arterijske hipertenzije, prehrana, zajedno s tjelesnim vježbanjem, predstavlja prvi korak u liječenju, budući da je moguće ove poremećaje kontrolirati samo ovim mjerama, bez potrebe za primjenom lijekova njihovo liječenje.

Fotografije: iStock - mediaphotos / vgajic


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found