definicija utikača

Pojam utikač je onaj koji se posebno koristi za označavanje elementa koji omogućuje priključivanje električnog uređaja na struju ili trenutnu uslugu. Drugim riječima, moglo bi se reći da utikač djeluje kao posrednik između struje električne energije (koju bi bez utikača bilo puno lakše kontrolirati) i elementa koji treba da funkcionira. Postoje različite vrste čepova prema svakoj energetskoj potrebi kao i prema tehničkim potrebama svakog uređaja.

Možemo reći da se utikač sastoji od dva glavna dijela: utikača (poznat i kao muški utikač) i utičnice (obično poznat kao ženski utikač). Ova se dva elementa kombiniraju i međusobno se nadopunjuju, budući da prvi, utikač, dolazi od električnih šipki koje će prenositi električnu energiju, a drugi, izlaz je ono što promatramo izvana, vidljivi dio utikača koji se postavlja na zidu. Obično su utikači izuzetno jednostavni za upotrebu i sve su sigurniji.

Prema svakoj regiji planeta možemo pronaći različite vrste utikača. Iako postoje neki osnovni standardi, uobičajeno je da tijekom putovanja treba nekoliko vrsta utikača kako bi se izbjegle komplicirane situacije. Većinom planeta rukuje se čepovima tipa C, F i E. Postoje vrste utikača koji idu od A do M, što pokazuje nevjerojatnu raznolikost mogućnosti na tržištu. U svakom slučaju, često je teško kombinirati dvije različite vrste čepova i zato tržište prodaje proizvode i elektroničke uređaje koji se mogu koristiti u različitim vrstama utikača. Neke utičnice također imaju dvije ili tri mogućnosti uključene u istu utičnicu, tako da se mogu koristiti svi potrebni uređaji.