definicija hendikepa

Koncept invalidnosti koristi se za označavanje tjelesnog ili intelektualnog invaliditeta koji je prisutan ili je nasljedan ili slučajno. Pojam hendikepa može se primijeniti i na ljude i na životinje, jer oboje mogu pokazati poteškoće ili komplikacije u obavljanju određenih radnji unutar parametara koji se smatraju normalnim. Stanje hendikepa kod osobe ili životinje uzrokuje hendikepiranje.

Analizirajući riječ hendikep ili hendikep, razumijemo da koncept znači imati manju vrijednost u nekom određenom svojstvu ili sposobnosti. Osoba s invaliditetom je, dakle, ona koja ne može djelovati prema parametrima koje zapadna medicina smatra normalnim. Hendikep može biti prisutan na fizičkoj razini u situacijama kao što su paraliza nekog dijela tijela, poteškoće u kretanju vlastitim sredstvima, nemogućnost govora, nedostatak bilo kojeg od pet osjetila, itd. Također određene abnormalnosti ili fizičke deformacije mogu uzrokovati određene vrste invaliditeta.

Hendikep također može biti mentalni ili psihološki i tada moramo govoriti o komplikacijama koje nisu toliko uočljive ili vidljive, ali koje ponekad mogu postati puno značajnije. Intelektualne ili mentalne poteškoće znače da osoba ne može razvijati svoj život na normalan način jer u nekim slučajevima ne može izravno komunicirati sa svojim vršnjacima ili joj je to vrlo teško.

Invaliditet, bilo koje vrste, uvijek stvara složene situacije u društvu. To je tako jer se na to uvijek gleda kao na problem ili s pogrdnog stajališta. Uobičajeno je da se tjelesne ili mentalno onesposobljene češće napada i zlostavlja, kao što se često događa da im se ne priznaju ista prava kao drugim ljudima i ne uzimaju se u obzir njihove potrebe.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found