definicija limuna

The limun To je limunsko voće, koje karakterizira jak kiselinski okus, sferičnog je oblika i prekriveno je gustom, glatkom ljuskom, intenzivne zelene boje, unutrašnjost mu je žuta, tamo se sok distribuira unutar malih vezikula koji su grupirani tvoreći segmente slične onima naranče.

Ovo je voće porijeklom iz Kine, a odatle je otišlo u Iran, budući da su ga Arapi uveli u mediteranske zemlje odakle je kasnije dopremljeno u Ameriku. Trenutno je glavna zemlja proizvođača ovog voća Meksiko.

Hranjive tvari prisutne u limunu

Ovo je voće bogato vodom i vlaknima, sadrži visoke koncentracije limunske kiseline i vitamina C, uz to sadrži i kalij, magnezij, natrij, fosfor, vitamin E, folnu kiselinu i vitamine B kompleksa.

Limun ima snažno antioksidativno djelovanje

Visok sadržaj vitamina C čini limun snažnim antioksidativnim učinkom, jer može eliminirati slobodne radikale, tvari povezane sa starenjem, a također favorizira procese regeneracije tkiva i zacjeljivanja rana.

Još jedna prednost sadržaja limunske kiseline i vitamina C je što ga čini učinkovitim u borbi protiv virusnih zaraznih procesa, pomažući i u smanjenju simptoma prehlade. Njegov antiseptički učinak provodi se uglavnom na klice koje utječu na grlo, ždrijelo i probavni trakt.

Limun također ima adstrigentnu moć na crijevnoj razini, koja ga zajedno ulaže u hranu koja pomaže u suzbijanju epizoda proljeva. Također je sposoban stabilizirati pH ili kiselost želuca zahvaljujući učinku limunske kiseline na puferiranje kiselosti kada prelazi na citratni ion, što je mnoge ljude pogrešno pomislilo da je limun alkalan.

Limun ima nekoliko namjena u kuhinji

Limun se najčešće konzumira u soku, a najpopularnija je limunada, a može se miješati i s drugim voćem kako bi poboljšala okus pića.

Limun je također dio nekoliko koktela napravljenih od alkoholnih pića kao što su sangria, cuba libre i mojito, među ostalim.

U slučaju salata, limun se koristi kao preljev, posebno u arapskoj kuhinji, a također je zamjena za ocat u vinaigrettama. Također se široko koristi u jelima od ribe i plodova mora.

U slastičarstvu se limunova kora naširoko koristi za davanje arome i okusa raznim slatkišima i kolačima, sok od limuna koristi se za pripremu ukusnih slastica kao što je pita od limuna, čak se koristi i za izradu džemova i želea.

Fotografije: iStock - kometa / trutenka