definicija mandilón

U mnogim je zemljama mačo mentalitet duboko ukorijenjen u društvu kao cjelini. Kao posljedica ovog mentaliteta, namrgođeno je zbog toga što muškarac dopušta da na njega utječu ili dominiraju njegova partnerica, njegova sestra ili njegova majka. Kad se to dogodi, čovjek može biti označen kao šef. Pogrdan je izraz koji prenosi nedostatak karaktera, podložnost i kukavički stav.

Što se tiče podrijetla izraza, to je uvećavanje pregače (u Meksiku pregača je pregača, odjevni predmet koji su žene tradicionalno koristile i koji za mačo mentalitet ne bi trebali koristiti muškarci).

Razlikovanje sinonima

Mandilón je izraz koji se ne koristi u formalnom jeziku, jer je među Meksikancima vrlo kolokvijalna riječ (u Meksiku je riječ faldillero sinonim za mandilón) U drugim zemljama u kojima se govori španjolski postoje riječi koje imaju isto značenje. U Španjolskoj su muškarci koje je žena "pokorila" poznati kao calzonazos, u Boliviji su to mandarine, pollerudos ili nedjelje, au Čileu se koristi riječ Macabeo.

Sve ove denominacije koriste se kada muškarac obavlja kućanske poslove, kada obavlja aktivnost koja nije tipična za istinskog muškarca ili kada sebi dopusti da dominira žena.

Ukroćeni mužjak

Posljednjih desetljeća žene su izjednačene s muškarcima na svim poljima, iz svijeta rada, sporta ili istraživanja. U životu u paru muškarci i žene sve su češći da dijele kućanske obveze.

Iako se ovaj trend povećava, sektor muške populacije smatra da je muško pripitomljeno feminizmom. Kada prevladavaju ove mentalne sheme, upotreba riječi mandilón ili ekvivalentni izrazi vrlo je česta.

Kao što je i logično, u tipično muškim sredinama "pripitomljeni mužjak" pokušava proći nezapaženo, pa se čak i sakrije kako bi izbjegao ruganje i diskvalifikaciju.

Ostali znatiželjni meksikanizmi

Meksikanci su posebno kreativni kad je riječ o izmišljanju riječi i izraza. Dakle, pegla je nož, fayuca je krijumčarenje robe, neuredna osoba je fodonga, netko tko smeta je krpa, jagoda je pojedinac koji se pretvara da je iz visokog društva, garrolero je čovjek s lošim namjere, komplicirana situacija je gačo, joto je homoseksualac, menso je budala, a netko lošeg ukusa je naco.

Photo Fotolia: Alfons Ven