definicija grafičke kartice (grafika)

Računala se sastoje od različitih elemenata: mikroprocesora, RAM memorije, tvrdog diska, DVD pogona ... i grafičke kartice, koja je element koji nam omogućuje generiranje slika koje se zatim prikazuju na monitoru (perifernom uređaju). .

Grafička kartica dio je video sustava koji se nalazi u računalu

Grafička kartica ili grafička kartica dio je koji se nalazi na svim računalima i koji je odgovoran za obradu podataka u digitalnom formatu podataka koji bi trebali stvoriti slike i kasnije njihovo pretvaranje u format koji je razumljiv monitorima.

Izlaz ovih generiranih slika vrši se putem video priključaka putem posebnih kabela na jedan ili više monitora. Iako su video priključci obično dio grafičke kartice, ostali elementi to nisu, monitor se smatra perifernim uređajem, odnosno elementom koji je izvan komponenata samog računala.

Grafička kartica se razvila

Kao rezultat tehnologije koja je postojala u to vrijeme, prva kompatibilna računala s računalom imala su vrlo ograničene grafičke mogućnosti, koje su se praktički koristile samo za video igre i vrlo ograničen skup uslužnih programa.

Bilo je to vrijeme kada grafička korisnička okruženja nisu bila "dobro promatrana" kao produktivni alat, nisu se smatrala "ozbiljnim", samo za domaće tržište osmobitnih računala. A onda je naišao Apple i sve promijenio.

Grafička okruženja sa svojim brojem efekata, prijelazima i funkcionalnostima nisu bili glavni razlog zašto su se grafičke kartice razvijale, ali to je bio jedan od njihovih pokretača na početku. Kasnije su video igre i multimedija preuzele ulogu traktora u evoluciji grafičkih kartica.

Autentična računala unutar računala

Sve veći zahtjevi aplikacija koje su intenzivno koristile grafički odjeljak računala, a posebno video igara, naveli su ih da nude sve više snage i, kao posljedicu, složenije čipove na kojima trenutno malo mogu zavidjeti konvencionalnim računalnim mikroprocesorima.

Izraz GPU, skraćenica za naziv, počeo je postajati popularan među korisnicima. Grafička procesna jedinica (Grafička procesna jedinica), a koji imenuje mikročip koji obavlja glavni posao grafičke kartice.

Zapravo, ono što sam prije govorio o snazi ​​GPU-a materijalizirano je u činjenici da postoje tehnike programiranja koje omogućuju upotrebu ovih čipova u opću svrhu, kao da su CPU-ovi, pa čak i oprema superračunala.

Snaga GPU-a dovela je do toga da se koriste čak i u superračunarstvu

NVIDIA je jedna od dvije vodeće tvrtke na području GPU-a, koja je lansirala vlastitu liniju ovih čipova i njihov odgovarajući hardver za rješavanje zadataka povezanih sa superračunarstvom.

Drugi referentni proizvođač je AMD, nakon stjecanja ATI-ja prije nekoliko godina. Ako je NVIDIA poznata po svojoj GeForce GPU seriji, AMD / ATI je poznata po svojoj Radeon seriji.

Stvaranja oba proizvođača potom integriraju proizvođači grafičkih kartica koje okružuju GPU hardver pogodan za optimalan rad, ostavljajući ga spremnim za integraciju u novo računalo ili za prodaju svima koji žele ažurirati svoj stari stroj.

Fotografije: iStock - pagadesign / alengo


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found