definicija muralizma

Freska je prikaz slike, obično na zidu ili zidu. Stoljećima su se u crkvama nalazili freske, premda su u pretpovijesno doba ljudi crtali na kamenju svakakve slike, obično povezane sa svakodnevnim životom. Unatoč dugoj tradiciji u povijesti umjetnosti, muralizam se danas u osnovi očituje u urbanom prostoru, gdje su zastupljene umjetničke slike različitih tema. Gradske su zidine postavka za ovaj oblik umjetničkog izražavanja.

ulični izvođači

Zidovi gradova obično su sive boje i imaju malo boje. Kreatori koji se posvete muralizmu sivu boju zidova pretvaraju u eksploziju boja. Slike mogu biti puka zabava ili, naprotiv, imaju neku vrstu društvene i osvetoljubive poruke.

Općenito, umjetnost muralizma ima transgresivan i provokativan sastojak. U tom smislu, mnoge njegove slike imaju politički sadržaj, što se može vidjeti na ulicama Caracasa, Belfasta, Buenos Airesa ili Meksika D. F.

Muralizam i grafiti dva su usko povezana umjetnička izraza. Obje su vrste umjetnosti s evidentnom društvenom predanošću, pa je stoga uobičajeno nalaziti freske i grafite u degradiranim urbanim prostorima. Treba imati na umu da su se grafiti rodili 1970-ih u Bronxu, njujorškoj četvrti u kojoj su povijesno bile konfliktne situacije. Unatoč sličnosti između grafita i muralizma, to su dvije različite manifestacije. Prva koristi intenzivne boje i ulični jezik, dok druga ima dekorativnu namjeru i didaktičku funkciju.

Meksički muralizam

1910. godine dogodio se oružani sukob u Meksiku koji je ušao u povijest kao Meksička revolucija. Od tada su neki umjetnici započeli muralističku tradiciju. Jezik muralizma trebao je povezati nacionalnu stvarnost.

Jedan od najistaknutijih stvaratelja bio je slikar Diego Rivera. Njegovi su murali imali jasnu revolucionarnu komponentu, budući da su bili namijenjeni obrazovanju i podizanju svijesti stanovništva. Teme kojima se Diego Rivera bavi popularne su, ali se bave političkim i socijalnim pitanjima.

Prvi je mural Diega Rivere naslikan 1922. u Nacionalnoj pripremnoj školi u Mexico Cityju, a njegov je naslov "Stvaranje". Tema koja se obrađuje je podrijetlo znanosti i umjetnosti, a ovim je radom njezin tvorac namjeravao potaknuti osjećaj blizine umjetnosti kao transformirajućeg elementa društva.

Fotografije: Fotolia - Iejamsaleh / Lucy


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found