definicija balade

Pojam balada može se odnositi na dva oblika recitiranog stiha: trenutno je najpoznatiji onaj koji je prepoznat kao latinoamerička balada s romantičnim prizvukom; druga je najstarija i najtradicionalnija verzija balade, ona koja se pjevala u nekim nordijskim regijama Europe i koja je uz tradicionalne ljubavne priče prepričavala putovanja, pustolovine i čarobne priče.

Najtradicionalniji oblik balade je onaj koji ima veze s onim recitiranim oblicima koji su se javno izvodili u srednjovjekovno doba, uglavnom u nordijskim regijama Europe poput Engleske, Škotske, Irske, Francuske, Njemačke i Skandinavije. Balada je bila pjesnička forma koja je mogla ili nije mogla imati glazbu prema preferencijama onoga koji ju je recitirao; uz to, glazbu su mogli izvoditi instrumenti ili je recitira kad broji stihove u melodičnom obliku. Oblik balade obično se slagao u četveroredne strofe ili stihove. Te su balade nekad pričale stvarne ili čarobne priče narodnih heroja, njihove nezgode, ljubavne priče, a mogle su čak pričati i napetosti ili straha.

U današnje vrijeme pojam balada više je od svega povezan s glazbenim stilom koji poprima nešto sporiji ili smireniji ritam od onoga što koriste najpopularnije pjesme. Trenutne balade uglavnom su ljubavne pjesme ili pjesme koje potiskuju srce, uvijek s melankoličnim prizvukom i možda čak pomalo tužne. Romantične balade Latinske Amerike, koje se također mogu smatrati bolerosima, latinski su oblici engleskih ljubavnih pjesama i mnogi su se umjetnici od važnosti u regiji istaknuli po svojim kreacijama. Te balade obično uključuju niz tradicionalnih instrumenata iz svake zemlje ili regije koji im daju drugi određeni ritam i zvuk.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found