definicija uvijek

To od zauvijek To je izraz koji je vrlo prisutan u našem jeziku i kojim se koristimo za pozivanje na različita pitanja. Također i za izražavanje različitih izraza koji su duboko ukorijenjeni u kolokvijalnoj upotrebi.

Uglavnom ga koristimo za pozivanje na što se dogodi, dogodi se u bilo kojem trenutku ili vremenu.Kad dođe proljeće, uvijek se prehladim. Uvijek kupujem ovu marku kave jer je najjeftinija i najkvalitetnija.

Odnosno, ono što se uvijek dogodi, poput prehlade u proljeće, tjera osobu da to pričeka i to je nešto već uobičajeno u njezinom životu. Nešto što se uvijek dogodi nije izvanredno, daleko od toga i predvidljivo je.

Primjerice, ovaj se smisao riječi koristi kada želimo naznačiti da je nešto stalno, kontinuirano u vremenu.

S druge strane, riječ se uvijek koristi kao sinonim za izraze kao što su: u svakom slučaju i barem. Nema mnogo muškaraca koje sam skupila, ali uvijek će biti poželjnije da nemam nikoga da pomogne oko tereta.

I kao što smo istaknuli na početku, postoji mnogo izraza koje obično koristimo i koji sadrže riječ uvijek, među najčešćima su: dok zauvijek (koristimo ga kad se oprostimo od nečega ili nekoga duže vrijeme), zauvijek (znači da će nešto trajati cijeli život ili njegov ostatak), zauvijek (isto je vječno izražavati), dugo kao(postavlja radnju uvjet: kad god mi kupiš nešto lijepo, pustit ću te) Y stalno (nešto što se događa već dugo, dugo).

Pojam kojim se obično nazivamo dijametralno suprotan od uvijek jest Nikada. Riječ se nikad ne odnosi samo u bilo koje vrijeme i niti u jednom trenutku.