definicija html-a

HTML je jezik koji se u osnovi koristi u razvoju web stranica.

HTML je kratica za Označni jezik HiperText je jezik koji se obično koristi za utvrđivanje strukture i sadržaja web stranice, kako teksta, tako i predmeta i slika. Datoteke razvijene u HTML-u koriste nastavak .htm ili .html.

HTML jezik radi pomoću "naljepnice" koji opisuju izgled ili funkciju uokvirenog teksta. Ovaj jezik može sadržavati skriptu ili kôd koji utječu na ponašanje odabranog web preglednika.

Funkcionalnost HTML-a toliko je jednostavna da se može kreirati i uređivati ​​u bilo kojem osnovnom uređivaču teksta, kao što je tipični Notepad operativnog sustava Windows. Također se može izravno uređivati ​​u programima za obradu teksta, softveru za web dizajn ili web aplikacijama, poput uobičajenijih programa za upravljanje sadržajem poput WordPressa.

Tipični program za uređivanje u HTML-u je Microsoft FrontPage ili Adobe Dreamweaver, koji se koriste za stvaranje web stranica i web stranica. Većina ovih softvera uključuje a Verzija WYSIWYG (ono što vidite je ono što dobijete, što na španjolskom znači "ono što vidite je ono što imate"), koji vam omogućuje brzo i jednostavno uređivanje HTML-a uživo, uz mogućnost pregleda rezultata dok program paralelno generira verziju HTML koda.

Neke tipične HTML oznake su one koje služe za definiranje aspekata oblikovanja, poput , koji okružuje podebljani tekst, , kurziv i podvučeni tekst. Također, ostale uobičajene oznake na ovom jeziku su za veličinu fonta, naslov, veze, tablice, slike i skriptu.

Upoznavanje s HTML-om jednostavan je i didaktičan način da naučite dizajnirati na webu, dobivajući vidljive rezultate na praktičan način za stvaranje osnovnih i vrlo naprednih web stranica.