definicija grebena

Lako prepoznatljivi kao jedan od najljepših i najljepših elemenata podvodnog prostora, grebeni se mogu opisati kao banka materije koja nastaje na dnu mora i koja se može sastojati od stijena i koralja. U ovoj banci poznatoj kao greben mogu rasti i živjeti beskonačne vrste flore i faune koje, zajedno kombinirane, tvore nevjerojatan pogled pun različitih boja, oblika i tekstura. Grebeni se uvijek odvijaju u tropskim vodama, zbog čega regije Kariba, Australije ili Brazila imaju neke od najljepših grebena.

Grebeni nastaju uzastopnim nakupljanjem materijala koji ih tvori, bilo ove stijene ili koralja. Ovaj je materijal čvrst i na njemu rastu i žive morske životinje i biljke koje se obično nalaze na grebenu i vrlo su šarene. Zbog svojih nepravilnih oblika i pukotina, grebeni su savršeni domovi za one ribe koje žive u mračnim prostorima, kao i za one koji se koriste tim uglovima da se zaštite od grabežljivaca.

Većina koraljnih grebena koje možemo pronaći na planeti nalaze se u prostoru između dva tropska područja: Raka i Jarca, najtropskih voda na planetu. Uz to, grebeni se obično nalaze u plitkim vodama i zato olakšavaju posjet i razgledavanje turista koji žele uživati ​​u čudesnosti njihovih boja i oblika. Niska dubina na kojoj se nalaze koralji povezana je s mogućnošću primanja sunčeve energije, zbog čega, kako bi se održala ta bogata i šarolika raznolikost vrsta, grebeni nisu duboki više od pedeset metara.