definicija ananasa

The Ananas Tropsko je voće, znanstveno ime mu je Ananas comosus, biljka je koja pripada obitelji Bromeliads, rodu Anna, vrsta Sativa prisutna u tropskim i subtropskim krajevima, porijeklom iz Južne Amerike.

Biljka raste u tlu gdje poprima oblik rozete sastavljene od više dugih, krutih listova obdanih trnjem. U središnjem dijelu biljke izlazi stabljika na kojoj se razvija plod koji ima ovalni oblik s krošnjom lišća.

Ova biljka zahtijeva toplu klimu i visoku vlažnost zraka, dobivajući dva usjeva godišnje.

Glavne hranjive tvari prisutne u ananasu

Ananas je voće bogato raznim hranjivim sastojcima, svakih 100 gr ovog voća sadrži 25 µg beta-karotena, 180 mg kalija, 11 mg magnezija, 40 µg tiamina, 30 µg riboflavina, 21 mg vitamina C i vlakana , osim njih, sadrži i druge hranjive sastojke u nižim koncentracijama.

Njegov sastav također uključuje enzim zvan Bromelain, poznat po protuupalnim svojstvima.

Savjeti za odabir i čuvanje ananasa

- Treba dati prednost zrelim ananasima jer jednom ubrani ne nastavljaju sazrijevati

- Mora se držati na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku na temperaturi višoj od 7 ° C, pri nižim temperaturama pojavljuju se hladna oštećenja poput smeđe boje.

- Ananas može sazrijevati tijekom fermentacije, pa se preporučuje da između berbe i konzumacije protekne malo vremena.

- Ako prilikom palpiranja ananasa ima meka područja ili tekućinu koja curi, treba ih izbjegavati jer su ove promjene odraz da se odvija proces fermentacije.

Korisni učinci ananasa na zdravlje

Ananas ima niz korisnih učinaka koji proizlaze iz njegovog sastava, a uključuju:

Antioksidativni učinak. Povezan s prisutnošću vitamina C i beta-karotena, ovaj je učinak povezan s neutralizacijom slobodnih radikala, tvari povezanih sa starenjem i pojavom bolesti poput raka, arterioskleroze, srčanih i moždanih udara.

Protuupalni učinak. Bromelain prisutan u ananasu daje mu protuupalno djelovanje, posebno kada postoje oštećenja tkiva, na primjer u slučaju traume ili operacije, zbog toga se koristi u postoperativnom razdoblju kako bi smanjio upalu, bol i ubrzao reapsorpciju modrica, kao i stanja poput mišićnih suza i uganuća.

Diuretski učinak. Još jedno od svojstava ovog voća je sposobnost da pomogne uklanjanju tekućina iz tkiva koje se zatim uklanjaju mokraćom, zbog čega se koristi u slučaju edema i poremećaja cirkulacije u nogama. U ovom slučaju može se koristiti u kombinaciji s krastavcem u obliku soka.

Probavni učinak Bromelain sadržan u ananasu olakšava proces probave hrane, posebno bjelančevina, olakšavajući apsorpciju hranjivih sastojaka.

Foto: iStock - CSA-Printstock


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found