definicija grada-države

Onaj od gradska država je koncept koji omogućuje da se to označi država koja ima samo grad i oskudan teritorij oko sebe i koja, što se tiče politike, djeluje neovisno i suvereno, sa svim autoritetom koji odgovara bilo kojoj državi, čak i ako je u drugoj državi, na primjer najpoznatiji slučaj grada -države u svijetu se događaju: Vatikan.

Mala država koju čine jedan grad i mali teritorij oko njega i koja je politički neovisna, iako je u nekoj drugoj državi, kao u Vatikanu.

Među najeblematičnijim primjerima gradova-država ističu se Vatikan, dakle.

Format koji se već može pohvaliti tisućama godina povijesti

Ova vrsta teritorijalne organizacije već postoji na našem planetu tisućama godina.

The Sumerska civilizacija prvi je nametnuo ovaj tip grada.

Kasnije, prahistorijski Grci bili organizirani na ovaj način putem poziva policajci.

Svaki od gradova u pratnji neposrednog teritorija činio je politički autonomnu državu, kako u pravnim tako i u ekonomskim pitanjima.

Atena i Sparta oni su najizrazitiji iz tih vremena.

U međuvremenu u Amerika, civilizacija Maja prva je nametnula gradove-države kao osnovnu organizaciju.

Chichén-Itzá, Palenque i Uxmal, bili su neki od nezaboravnih.

Danas gradovi-države: Monako i Vatikan, najznačajniji slučajevi

Trenutno otkrivamo postojanje četiri neovisna grada-države: gore spomenute Vatikan, Monako, San Marino i Singapur i četiri države koje su dio zemalja, kao što su: Hamburg, Berlin, Bremen i Beč.

Ništa bolje od objašnjavanja osnova s ​​nekim konkretnim primjerima za bolje razumijevanje koncepta ...

Vatikan se nalazi u gradu Rimu, u ItalijiMeđutim, potpuno je neovisna o naciji koja je smješta unutar svojih geografskih granica.

U njemu se nalazi Sveta Stolica koja stoji kao najviša institucija Katoličke crkve.

Njezin je najviši autoritet i poglavar države TataU međuvremenu, vladine funkcije odgovaraju Državni sekretar kome ih Papa delegira.

Ovo je zaduženo za izvršavanje svih političkih i diplomatskih funkcija svojstvenih Vatikanu.

Treba napomenuti da se ovo tajništvo sastoji od dva odjeljka: Odjel za opće poslove, bilo bi Ministarstvo unutarnjih poslova i od strane Odjel za odnose s državama, ekvivalent Ministarstvu vanjskih poslova.

Maksimalna ustavna norma je Temeljni zakon Vatikana, koji Papi dodjeljuje cjelokupnu zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast.

Papinsko povjerenstvo za državu Vatikan To je tijelo kojim se upravlja državom, ekvivalent zakonodavnoj vlasti, a čine ga kardinali koje je imenovao Papa.

Trenutno je i od 2013. godine, u kojoj je izabran prema tradicionalnoj konklavi kardinala, Francisco, papa Katoličke crkve, a time i njezin najviši autoritet.

Njegovo svjetovno ime je Jorge Bergoglio i potječe iz Argentine.

U međuvremenu, mjesto vatikanskog državnog tajnika trenutno zauzima Pietro Parolin.

A drugi od najpriznatijih gradova-država na svijetu, posebno zbog glamura i sofisticiranosti koji su ga povijesno okruživali, je Monako, kolijevka dinastije poput Grimaldija, a također i grad s fascinantnim krajolicima i zabavom poput luksuza i super ekskluzivna kockarnice koje tamo posluju već dugi niz godina.

A da i ne spominjemo da je to mjesto koje su milijarderi i poznate osobe svih vrsta odabrali za šetnju njegovim ulicama, plažama i luksuznim hotelima.

Monako je danas najmanja kneževina u Europi, trenutni princ je Albert II.

Od srednjeg vijeka njime su vladale monarhije, a 1911. godine postala je ustavna monarhija koja ima princa za šefa države i državnog ministra, slično šefu kabineta, koji predsjedava kabinetom koji se naziva vladajući vijeće sastavljeno od šest članova.

Serge Telle trenutačni je državni ministar.

Ministra tradicionalno imenuje vršitelj dužnosti i uvijek je francuski državljanin, a to je tako jer je upravo Francuska, njegov veliki moćni susjed, zadužena za njegovo predlaganje, jer je ta koja je također zadužena za upravljanje obrana i sigurnost unutar Kneževine, otuda onaj bliski politički odnos, koji se također javlja u drugim životnim redovima.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found