definicija palete boja

Koncept palete boja koristi se za označavanje niza boja i nijansi koje postoje ili su odabrane za ukrašavanje, bojanje, bojanje predmeta ili površine. Paleta boja može biti cjelovita, odnosno sa svim poznatim bojama, ali to može biti i odabir boja na temelju sličnosti tonova itd.

U svijetu plastike, umjetnosti, ukrasa, dizajna, pojam palete boja neprestano se koristi za označavanje boja. U tom smislu, paleta boja započinje s tri boje koje se smatraju osnovnim ili osnovnim: crvenom, žutom i plavom. Miješanjem ovih boja zajedno mogu se dobiti sve ostale boje koje su dio palete: miješanjem crvene i žute nastaje narančasta; miješanjem plave i žute tvori zelenu, a miješanjem crvene i plave ljubičaste. Te novonastale boje poznate su kao sekundarne boje. Uz to, kad paleta postane složenija, između svake boje postoje brojne nijanse, na primjer između narančaste i crvene postoje različite nijanse koje mogu biti bliže crvenoj ili narančastoj, ovisno o intenzitetu boje koju imaju. Ova formacija palete boja tradicionalno je dijagramirana u obliku kruga u kojem su tri osnovne ili osnovne boje i sekundarne boje prošarane različitim srednjim tonovima.

Paleta boja vrlo je važan element ne samo u umjetnosti već i u dekoraciji, a to je slučaj prilikom mjerenja koja kombinacija boja je najbolja za stvaranje određene vrste okoliša ili proizvoda. Vjeruje se da tople boje obično stvaraju veselije, prijateljske prostore ili proizvode, dok su hladne boje opuštenije i osvježavajuće, pa se u svijetu unutarnjeg uređenja preporučuje korištenje toplih boja poput narančaste ili crvene za više okruženja. hladne boje, svijetloplava, plava, zelena za opuštajuće prostore. Isto se reproducira u upotrebi boja za proizvode, na primjer, odjeću, obuću itd.