definicija sirovog soka

U polju botanika naziva se s pojmom sok za to tekućina koja se odlikuje gustom konzistencijom i koja cirkulira kroz provodne posude biljaka. Njegova je glavna funkcija da hrani dotičnu biljku.

U međuvremenu, provodna tkiva su ksilem i floemZajedno i ksilem i floem čine kontinuiranu transportnu mrežu soka koja u potpunosti prelazi biljni organizam.

Sok koji cirkulira ksilemom od korijena do lišća kroz drvenaste cijevi u narodu je poznat kao sirovi sok a sastavljen je od voda, minerali i fitoregulatori to su proizvodi koji su odgovorni za regulaciju rasta biljke, uglavnom hormoni biljnog tipa o kojima je riječ, bilo da potiču ili zaustavljaju razvoj u korijenju ili dijelovima zraka.

Cirkulacija sirovog soka kroz biljku temelji se na takozvanoj teoriji kohezija-napetost, predložio fizičar John Joly. Predlaže intermolekularnu privlačnost kao okidač za putovanje koje tekućina vrši prema gore i djeluje protiv sile gravitacije.

Tada će se skuhani sok transportirati kroz floem na bazipetalni način, odnosno s mjesta gdje se lišće i stabljika stvaraju u smjeru korijena. Treba imati na umu da je sok koji prolazi kroz floem također sastavljen od fitoregulatora, minerala i šećera. U tom će se slučaju sok transportirati s mjesta na kojem se generiraju ugljikohidrati i skladištiti na mjesto u postrojenju u kojem će se koristiti.

Biljke također luče i druge tekućine kao što su: lateks, smole i cerumen Iako se često nazivaju sokovima, nije točno da je to slučaj jer nisu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found