definicija e-pošte

To je jedna od najstarijih usluga na modernom Internetu, koja desetljećima olakšava interakciju, zasnovanu na ukrštanju tekstualnih poruka, između korisnika računala s različitih kontinenata.

E-pošta je digitalna usluga koja korisnicima računala omogućuje slanje i primanje poruka s tekstualnim sadržajem, kao i neke dodane funkcije kao što je dodavanje datoteka porukama.

E-pošta je također poznata kao e-mail ili e-mail (drugi rjeđi oblik), kraticom od elektronička pošta na engleskom.

Iako strogo nije potrebno da računalo bude u mreži (možemo vam poslati poruku e-mail drugom korisniku istog sustava) i da se usluga e-pošte koristi u drugoj mreži koja nije Internet, intuitivno svatko od nas identificira ovu uslugu s Internetom i slanjem poruka Internet korisnicima koji se nalaze na udaljenim mjestima.

Povijest elektroničke pošte seže do kraja šezdesetih godina dvadesetog stoljeća i početka sedamdesetih godina, kada je u mreži ARPANET implementirana usluga razmjene poruka koja će biti postavljena u presedanu e-mail Trenutno.

Upravo se u to vrijeme simbol at (@) počinje upotrebljavati za odvajanje i razlikovanje korisničkog imena kojem je poruka upućena, od imena poslužitelja na kojem je smješten poštanski pretinac kojem pripada., Simbola koji je postala univerzalna.

Adrese e-pošte sastoje se od sljedećeg:

korisničko [email protected]

Na primjer, [email protected] Bila bi to valjana adresa e-pošte u svom formatu (iako pretpostavljam da ne postoji).

Korištenje usluge temelji se na nizu programa, počevši od klijenta u koji napišemo odlaznu poruku koja se šalje, nakon što korisnik koji je napiše klikne na gumb za izlaz, putem poštanskog agenta instaliranog na izlaznom računalu ili na poslužitelju na koji se povezuje.

U domaćim internetskim vezama uslugu e-pošte obično pruža isti operater, iako se alternativno također možemo pretplatiti na besplatnu ili plaćenu uslugu neovisnu o davatelju mrežne veze.

To je, kao glavna prednost, to što ćemo, ako promijenimo davatelja pristupa, zadržati poštanski sandučić bez obzira na našu novu tvrtku.

Poruka e-pošte pohranjuje se na poslužitelj na kojem se nalazi poštanski sandučić primatelja nakon što je putem interneta usmjerena na svoje odredište te se preuzima i čita nakon što korisnik otvori svoj poštanski sandučić.

U početku je za e-poštu u tekstualnom formatu bila potrebna aplikacija instalirana na lokalnom računalu.

Zatim su došla grafička okruženja i, zajedno s njima, grafički klijenti za e-mail i, konačno, usluge tvrtke web mail koji omogućuju upravljanje poštom putem web sučelja, čiji su glavni eksponenti Hotmail / Outlook i Gmail.

E-pošta se također prije mnogo godina probila do mobilnih telefona, s namjenskim programima i uslugama.

Među onim što nam omogućuje ovu dugogodišnju uslugu imamo privitak datoteka, odgovaranje na poruke i njihovo prosljeđivanje.

Pričvršćivanje datoteka omogućuje nam upotrebu e-pošte za slanje fotografija, dokumenata, prezentacija, proračunskih tablica ili čak kompletnih programa.

Odgovor nam omogućuje da napišemo e-poštu izravno kao odgovor na drugu, a da ne moramo ponovno unositi adresu primatelja, s izvornom formulacijom u slučaju da je želimo citirati.

Slično tome, možemo poslati poruku više primatelja, odgovoriti više primatelja ili proslijediti poruku trećoj osobi.

Iako se u različito vrijeme tražila zamjena za e-poštu, u početku razmišljajući o glasovnim porukama, do sada ništa i nitko nije uspio zasjeniti ovu temeljnu internetsku uslugu, osim možda IP poruka.

Prijave za pametnih telefona i stolna računala kao što su WhatsApp, Facebook Messenger, Telegram ili Hangouts, prva su koja su zasjenila e-poštu, ali bez stvarne opasnosti da je zamijene, budući da ih korisnici odabiru u različite svrhe i na različite načine komunikacije.

Sa svoje strane, jedan od velikih problema s kojima se ova tehnologija susrela je količina neželjena pošta ili "neželjena pošta" koja se dnevno šalje i prima. To znači da će prosječni korisnik svakodnevno primati puno neželjene pošte.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found