definicija simulatora

Simulator je uređaj koji se koristi za reprodukciju uvjeta neke aktivnosti. Drugim riječima, simulator radi poput tehničkog sustava koji oponaša stvarne okolnosti.

Općenito, simulatori se koriste za učenje neke aktivnosti. Mora se imati na umu da je u procesu treninga potrebno minimalizirati moguće rizike i nije prikladno stjecati vještinu preuzimajući nepotrebne rizike. Tipičan primjer koji ilustrira ovu ideju je zračna simulacija u kojoj učenici koji nauče letjeti koriste simulatore jer faktor rizika nestaje.

Korisnik simulatora teorijsko znanje koje je stekao primjenjuje na fiktivne, ali ekvivalentne okolnosti u odnosu na stvarne. U uređaju koji se koristi korisnik je između teorije i prakse, odnosno način je da provjeri svoje teorijsko znanje.

Simulator leta

U ovom slučaju, replika pilotske kabine i računalni sustav omogućuju studentu let na kopnu. Namijenjeno je da pilot poznaje osjećaje pilotiranja i da se suočava s različitim mogućim situacijama (prisilno slijetanje, dan s maglom, turbulencija ili proboj gume). Da bi ovaj postupak bio učinkovit, proizvođač simulatora nabavlja tehničke komponente od proizvođača zrakoplova i stoga je moguće stvoriti potpuno točnu kopiju.

U tom smislu, mora se uzeti u obzir da se ne reproducira samo kabina aviona, već i zvukovi u komunikaciji, slike koje se percipiraju ili pokreti koji se stvaraju oponašaju.

Ostali primjeri

Postoje određene aktivnosti koje su najbolje iskusne i unaprijed poznate. Za to je simulator vrlo koristan alat. Dakle, postoje osobni simulatori ili hipotekarni zajmovi koji omogućuju izračun na osnovu niza hipotetičkih varijabli. Nešto se slično događa sa simulatorima dohotka koji reproduciraju fiskalne operacije i pružaju vrlo korisne informacije.

Neke se institucije koriste poslovnim simulatorima za ponovno stvaranje tržišnih uvjeta i gospodarskih aktivnosti. U kontekstu ukrasa koriste se simulatori okoliša koji su korisni za usporedbu boja, oblika ili distribucije namještaja. Ovi primjeri pokazuju da se simulacijska strategija primjenjuje u vrlo različitim područjima i da je vrlo korisna u metodologiji vezanoj uz učenje bilo kojeg predmeta.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found