transkulturacija - definicija, pojam i što je to

Transkulturacija se govori o procesu supstitucije u kojem društvo postupno stječe velik dio nove kulture i asimilira je u svoju vlastitu, ostavljajući po strani običaje i kulturni identitet koji su je tradicionalno karakterizirali.

Iako su svi kulturni identiteti dinamični entiteti i stoga su u stalnoj evoluciji, Transkulturacija pretpostavlja da kao rezultat asimilacije nove kulture osobine zbog kojih je prethodna postala prepoznatljiva na kraju nestaju.

Taj se postupak može provesti na više ili manje traumatičan način.

Vrste transkulturacije

Postoji nekoliko načina na koje se proces transkulturacije može provesti, a ovisno o dotičnom tipu, zamjena jedne kulture drugom može dovesti do većeg ili manjeg stupnja socijalne napetosti. U osnovi se razumije da se Transkulturacija razvija na jedan od ova četiri načina:

Kolonizacija: Nova kultura nameće se unutrašnjosti kao rezultat političke dominacije, teritorijalne okupacije ili ekonomske nadmoći. Budući da se radi o nametnutoj formuli, ona generira najviše sukoba, jer nailazi na prirodni otpor autohtonog stanovništva da izgubi svoja karakteristična obilježja. U mnogim je slučajevima jedini način na koji se nova kultura može nastaniti na određenom teritoriju silom oružja.

Daljinski prijem: dijametralno suprotan primjer koji je dobrodošao je daljinski prijem. U ovom slučaju, naprednija se kultura kroz ekonomsku i kulturnu razmjenu nastanjuje u drugoj, koja mnoge vrijednosti i običaje prve razumije kao pozitivne i integrira ih kroz proces oponašanja. Ovaj je slučaj prilično čest kada postoji znatan tehnološki jaz između njih dvoje, a manje napredna kultura razumije korisnost asimilacije.

Renesansa: Ponekad se dogodi povratak na prethodne kulturne oblike, koji se u nekom trenutku protumače kao bolji ili uzor. Povratak vrijednosti koje su nekad bile na snazi ​​može izazvati veći interes za poznavanje i oživljavanje prošlih kultura samih ljudi ili drugih.

Imigracija: Dolazak važnih migracijskih tokova na neko područje može na kraju proizvesti proces Transkulturacije. U ovom slučaju, nije stvar u tome da je jedna kultura superiornija u odnosu na drugu, već da se u relativno kratkom vremenskom razdoblju broj pojedinaca koji naseljavaju navedeno područje počinje naginjati u većini prema kulturi useljenika.

Foto: iStock - bowie15


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found