definicija tropske ciklone

Prepoznat kao jedan od najsloženijih i najnasilnijih prirodnih fenomena, tropska ciklona je pojava nastala prisutnošću jakih kiša i vjetrova koji se povezuju oko tlačnog centra i koji mogu nanijeti ogromnu štetu uslijed sile i pritiska. kako na površini mora tako i na kopnu. Kao što mu samo ime govori, tropski ciklon karakterističan je za područja planeta s tropskom klimom, odnosno u blizini Ekvatora. Uobičajeno je vidjeti kako se u regijama poput Kariba ovi cikloni kontinuirano generiraju zbog prisutnosti brojnih oceanskih struja, kao i zbog stvaranja u klimama s velikim postotkom kiše i vlage.

Kao i kod ostalih meteoroloških i klimatskih pojava, tropska ciklona složeni je skup elemenata koji se oslobađaju sve dok ne dosegnu točku maksimalnog nasilja ili rasta. Ciklona započinje stvaranjem središta vrlo niskog tlaka na morskoj površini koje nosi vjetrove i uzrokuje kondenzaciju zraka i stvaranje pare oko njega. Središte ciklone poznato je kao "oko" i to je najtopliji dio ciklone, onaj u kojem vjetrovi cirkuliraju prema dolje prema površini. Oko ovog oka nastaju poznate "kišne trake", to su prostori u kojima nastaju vrlo jake kiše i koji čine ciklonu. Te kiše nastaju isparavanjem zraka koje se dogodilo u oku, a zatim poprimaju oblik oborina.

Tropska ciklona poznata je kao jedna od najštetnijih pojava za čovjeka. Nastaje progresivno i na morskoj površini, zbog čega daje čovjeku mogućnost da predvidi svoju prisutnost, iako se puno puta oslobađanje njegovih stadija događa brzo, a po dolasku na površinu kopna štete su impresivne. Ciklona se javlja u kombinaciji kiše i orkanskih vjetrova koji mogu generirati poplave, puknuti krovove, kuće, drveće i postati vrlo opasni kada dodirnu kopno. Karipsko more, Meksički zaljev i Sjeverni Atlantski ocean jedno su od područja na planetu s najvećom prisutnošću ovih pojava i oni imaju tendenciju da duboko utječu na otoke i arhipelaga koji su tamo zbog sile kojom se javljaju. .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found