definicija paragona

Podrijetlo izraza.- Riječ paragon potječe od grčkog, točnije od riječi parakonan, što znači dodirni kamen. Kamen osjetljiv na dodir je instrument (obično kamenčić) koji se prije koristio za otkrivanje autentičnosti metala poput zlata ili srebra.

Drevni alkemičari koristili su kamene osjetljive na dodir i nazivali ih paragonom. Na taj je način izvršena usporedna operacija s paragonom, budući da se kamen usporedio s određenim metalom.

Prema dobivenom rezultatu znalo se koji je točno metal koji se ispituje

Upotreba paragona među alkemičarima nestala je jer alkemija više nije disciplina, ali u nakitnim laboratorijima i dalje se koristi metalni alat za kalibriranje kvaliteta minerala i taj se alat naziva paragon.

Kad se nešto ne može usporediti ni s čim, kaže se da mu nema premca

Znajući podrijetlo riječi i njezinu uporabu na polju alkemije i nakita, već možemo bolje razumjeti vrlo uobičajenu frazu u svakodnevnom jeziku: "nemati perangón" ili "nešto bez paralele". Kaže se da je događaj neusporediv kad ima izvanredan i jedinstven karakter. Iznimnost događaja onemogućava usporedbu s bilo čim drugim. Sjetimo se nogometnog napadača koji uspije postići sedam golova u finalu prvenstva i na kraju utakmice novinar komentira da je ovo postignuće bez premca.

Da bi nešto bilo neusporedivo, mora biti vrlo posebno i vrijedno na neki način. Na taj način, da bi uzvisili ili naglasili određene herojske ili neobične činjenice, kaže se da im nema premca, jer prelaze uobičajeno.

Iako fraza "nemati paralelu" ili "bez paralele" poručuje da je nešto istovremeno neusporedivo i iznimno

Mora se uzeti u obzir da se ova fraza obično koristi u novinarskom opisu i kako bi se informacije donijele upečatljivim jezikom, a to znači da se mogu upotrebljavati nepravilno (ako novinar potvrdi da je ljepota izlaska sunca bez premca pribjegava pretjerani i vrlo neprecizan izraz, jer jedan jedini izlazak sunca teško da je tako izuzetan).

Fotografije: iStock - Wicki58 / 1joe


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found