definicija sova

Sova je noćna ptica grabljivica za koju je točno karakteristično da noću aktivno kruži kako bi uhvatila svoj plijen i prehranila se. Sada je vrijedno napomenuti da je ovo ime tipično, izvorno za zemlje smještene u Srednjoj Americi, kao npr Meksiko budući da je na drugim mjestima poznat kao Mala sova ili također kao vrsta male sove.

Dakle, biološki je sova ptica koja je prilagođena noću provoditi napad, to jest u to doba dana može biti akutnija i konkretnija u razvoju svog instinkta.

Također je vrsta koja je tijekom stoljeća uzrokovala razne emocije, divljenje, strah i štovanje u mezoameričkoj kulturi, pogotovo jer se zbog svojih suštinskih karakteristika noćne ptice obično povezuje sa bićima i bogovima da upravo oni djeluju u tamno. Kao što mnogi vole reći, noć je puna misterija i tada ptica koja dominira prizorom u ovom trenutku dana ne može biti izuzeta od znanja svih njih.

Ali ovo nije jedino popularno vjerovanje koje okružuje ovu vrstu, postoji mnogo više njih i nabijenih simboličnim značenjima povezanim upravo s tom sposobnošću sova da vide u mraku, poput one da su sposobne začarati ljude, da bi mogle cijeniti izvan onoga što se vidi golim okom, jer upravo oni znaju vidjeti kao nitko drugi u mraku, predvidjeti što će se dogoditi u budućnosti, među najistaknutijima.

A među onima koji znaju pobjeći od ove ptice kad je pređu, to je zato što vjeruju u popularno razmatranje koje joj je pripisalo moć da bude glasnik loših predznaka. Stoga, kad se pojavi, prijeđe, to je zato što će se dogoditi nešto loše.

Trenutno treba napomenuti da je sova, između ostalih radnji, zaštićena od lova, neselektivnog hvatanja, jer vrsta nema puno i postoji određeni rizik da će uskoro nestati ako se ne pobrine za njezin opstanak.