definicija škrtica

Riječ penny pincher izraz je kojim označavamo onaj pojedinac kojeg karakterizira gomilanje novca i bilo koje vrste bogatstva, a ne koristi ga čak i ako je to potrebno ili ga netko tko stvarno treba traži da posudi novac. Kao posljedica toga, upotreba riječi kao sinonim za škrt i jadan i obrnuto, naravno.

Među najistaknutijim karakteristikama škrtca i koje ga slikaju na najvjerniji način su: nikada nije spreman potrošiti vlastiti novac i sposoban je odreći se ugodnog života ako to znači trošenje novca koji posjeduje.

U međuvremenu, škrtac je kult koji se naziva pohlepa, sklonost ili neumjerena želja za posjedovanjem materijalnih užitaka ili posjeda. Zajedno s ponos, ljutnja, zavist, proždrljivost, lijenost i požuda, pohlepa, jedan je od sedam smrtnih grijeha da je kršćanska religija naznačila kao poroke i na čemu to učenje mora naglasiti kako bi se izbjeglo padanje u njih, jer su oni suprotni onome što kršćanski moral predlaže.

Uz to, religija cijeni pohlepu kao konkretnu prijetnju zbog izravnog utjecaja na ostvarenje drugih grijeha kao što su: nelojalnost i izdaja nekoga radi ostvarivanja materijalne koristi, varanje, krađa i napadi, kako bi prisvojili dobra drugih i tako nagomilali sve više bogatstva.

Valja napomenuti da je svijet fantastike stereotipu škrtice bio i još uvijek mu se rutinski približava. Kino, TV, kazalište i književnost stvorili su legendarne likove koji udovoljavaju gore spomenutim uvjetima. Gospodin Burns u američkoj animiranoj seriji The Simpsons, Harpagon u djelu francuskog autora Molierea i Ebenezera Scroogea, jednog od likova u romanu Charlesa Dickensa, Božićna pjesma.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found