definicija jata ribe

Koncept Banka ribe označava skup sličnih riba koje ne moraju nužno biti iste vrste, takav je slučaj tune i sardina, da nabrojimo nekoliko, a koje karakterizira sinhronizirano i koncentrirano plivanje. U narodu je uobičajeno da se pojam označava kao plićak.

Najznačajnija značajka jata riba je sličnost onih koji je sastavljaju. Ribe se koriste mnogim trikovima kako bi se uskladile s onim "suputnicima" koji su slični po veličini, vrsti, zdravlju, podrijetlu i afinitetu. Ova taktika kretanja zajedno s njihovim gotovo jednakim vršnjacima ima poseban učinak da u slučaju susreta s grabežljivcem nijedan član banke ne bude cijenjen s preferencijom u odnosu na ostale, odnosno, gore navedena tehnika olakšava homogenizaciju i stoga "odvraćanje pozornosti od dežurni grabežljivac ".

Sada je vrijedno spomenuti da ta sposobnost udruživanja s drugim sličnim ribama nije vještina s kojom se riba rađa, već da će je naučiti, objašnjenje za to nalazi se u tome što riba ne može uočiti vlastitu boju , nastoji se povezati s onima koje smatra sličnim i onima koji su u nekom trenutku uspješno integrirani.

Treba imati na umu da mobilizacija na ovaj način pruža brojne prednosti životinjama koje to čine, u ovom konkretnom slučaju, radi ribolova, pomaže im u zaštiti od predatorskih vrsta, usavršava vlastitu grabežljivost, povećava njihovu hidrodinamičku učinkovitost i olakšava njihov susret. kolege, među najistaknutijima.

Među najčešćim pokretima jata riba su selice , koji se sastoje od premještanja s jednog mjesta porijekla na drugo odredište i koji će značiti promjenu uobičajenog staništa. Oni mogu biti periodični, sezonski ili trajni u vremenu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found