definicija matičnjaka

The Melisa, nazvao Melissa officinalis, je biljka koja se koristi za pripremu infuzija zbog svojih sedativnih i opuštajućih svojstava.

Porijeklom je iz Europe, posebno mediteranskih zemalja, gdje samoniklo raste u blizini izvora vode, ovaj grm može doseći visinu do jednog metra, ima ovalne listove raspoređene u suprotnom smjeru, kao i male bijele cvjetove. Može se saditi u posude i uzgajati kod kuće.

Aktivni principi sadržani u matičnjaku

Listovi matičnjaka sadrže niz tvari odgovornih za njegov učinak na tijelo, uključujući terpene, tanine i flavonoide poznate po antioksidacijskom učinku.

U slučaju terpena, biljke koriste te molekule za proizvodnju pigmenata koji daju i njihovu aromu i karakterističnu boju, druga važna funkcija je da biljke ove tvari koriste kao preteče za proizvodnju vitamina tipa A, E i K su također uključeni u zaštitne funkcije zbog svog antibakterijskog učinka, kao i u procese popravljanja stanica.

Melissa također sadrži tvari poput linaloola, što joj daje diskretnu mentoliranu aromu, uz citroinelu i citronelol, ove tri komponente daju joj svojstvo da se može koristiti kao repelent za neke insekte i male članonošce poput buha kućnih ljubimaca.

Nekoliko je studija pokazalo da linalool ima i antikonvulzivni učinak, odnosno sposoban je zaustaviti napadaje.

Glavne namjene matičnjaka

Od ove biljke rade se infuzije, a listove treba oprati i staviti na nekoliko minuta u kipuću vodu. Ova se infuzija može uzimati i topla i hladna, ugodne je arome i okusa.

Koristi se zbog svojih umirujućih svojstava, smanjuje anksioznost i simptome koji ga prate, poput tahikardije i povišenog krvnog tlaka živčanog podrijetla ili povezanih s stanjima poput hipertireoze. Također je učinkovit u poticanju sna i pomaže u održavanju sna kada se neprekidno javlja.

Još jedno od njegovih svojstava je spazmolitički učinak, što ga čini učinkovitim u ublažavanju gastrointestinalnih nelagoda kao što su kolike i bolovi u želucu, posebno kada ima živčano podrijetlo.

Listovi matičnjaka također se mogu koristiti za ukrašavanje raznih jela, uglavnom slastica, kao i pića.

Od matičnjaka se može dobiti njegovo esencijalno ulje, to se postiže destilacijom i lišća i poparjenog cvijeta, koristi se i kod živčanih i probavnih poremećaja, kao i za ublažavanje menstrualnih grčeva.

Fotografije: iStock - Oliver Hoffmann / SunnyCeleste