definicija povrća

Povrće je dio biljaka koji se može jesti sirovo ili kuhano; svježe, smrznuto, konzervirano, dehidrirano ili u obliku soka. Mogu se podijeliti u dvije glavne skupine.

Povrće koje raste ispod i iznad zemlje

U ovoj su klasifikaciji korijenje i gomolji biljaka, poput mrkve, luka, repe, krumpira, artičoke, rotkvice, češnjaka, batata, između ostalog.

S druge strane, kada pogledamo iznad zemlje nalazimo lišće poput špinata, kupusa ili salate; cvijeće poput brokule, cvjetače ili artičoke; stabljike poput celera, šparoga ili komorača; mahune poput graška, graha i kukuruza; voćno povrće, na primjer patlidžan, papar, čili ili rajčica; bobičasto voće poput krastavca, tikvica i tikvice; i gljive, kao što su šampinjoni i gljive.

Zašto trebamo jesti povrće?

Moramo jesti povrće svaki dan jednostavno zato što nije moguće pronaći drugu skupinu namirnica koja bi savršeno odgovarala našim svakodnevnim ljudskim potrebama.

Za početak su toliko niskokalorični da pomažu u održavanju zdrave težine, čak i ako se jedu u velikim količinama. To se naravno ne odnosi ako se kuhaju pržene ili miješaju s drugom masnom hranom, poput sira.

Drugi razlog zašto je povrće važno jest to što nam osigurava važan dnevni unos vitamina

Ljudsko tijelo može pohraniti samo određene vrste vitamina za buduću upotrebu, kao što su A, D i E. Međutim, vitamini B kompleksa u tijelu se ne pohranjuju, osim u malim količinama. Budući da tijelo ne može samostalno stvarati ove vitamine, moramo ih dobivati ​​iz hrane koju jedemo, a povrće je najbolji njihov izvor.

Napokon, iznenađujuće su probavne blagodati ove skupine hrane. Prehrambena vlakna neophodna su za naše zdravlje, jer omogućuju da se hrana zdravo kreće kroz naš probavni trakt. Povrće je jedan od najbogatijih izvora vrlo vlakana koje možemo konzumirati.

Preporučena dnevna količina povrća za pojedinca ovisi o dobi, spolu i kolikom se tjelesnom aktivnošću redovito bavi. Jednostavan način da pojedemo pravi dio svaki dan jest osigurati da polovica tanjura koji jedemo bude od njih.

Razlike između voća i povrća

U botaničkom smislu, plod je sjemenska struktura koja se razvija iz plodnice cvjetnice, dok je povrće svi ostali dijelovi biljke, poput korijena, lišća i stabljika.

Prema ovom pravilu, proizvodi od sjemena poput jabuka, tikvica i da, rajčica također se smatraju voćem.

Fotografije: iStock - PieroAnnoni / photographereddie