definicija meridionala

Uvjet južni dopustimo da se uputimo na onaj juga ili zemljopisno podne.

Jug ili meridion je kardinalna točka na meridijanu koji pokazuje smjer prema Južnom polu. Zajedno sa Sjeverom, Zapadom i Istokom jedna je od četiri kardinalne točke, a zbog svog položaja suprotstavljena je Sjeveru.

Na sjevernoj hemisferi podudara se sa položajem sunca u podne, međutim suprotstavlja mu se na južnoj hemisferi i bit će kardinalna točka koja postavlja položaj sunca u podne.

Tada će se pozvati na ovaj način, i kardinalna točka i smjer, koji je po dogovoru predstavljen u donjem području karata, planova i karata; Dakle, linija meridijana na horizontu prolazi kroz dvije točke, sjever i jug, što odgovara jugu, s juga je i njemu pripada, zvat će se uglavnom, iako se može pojaviti i kao južna ili južni.

Južni izraz potječe od grčke riječi meridijama i ukazuje na astronomsko podrijetlo i referentnu točku koja se koristila tijekom dana kada je potrebno locirati jug, jer se podudara s podnevom i trenutkom u kojem Sunce je na najvišoj točki na horizontu. Vrlo je jednostavno, ako smo imali dan na punom suncu, otkriti kada dođe vrijeme podneva, budući da će sjene predmeta ili nas samih, okomito, usmjeravati na os Sjever-Jug, omogućujući nam da vidimo sebe ili vidjeti ih cijele u spomenutim sjenama.

Povijesno gledano, položaj juga bio je vrlo važan po nalogu plovidbe i orijentacije, jer je to ono što nam omogućuje da točno odredimo vrijeme podneva. Međutim, pojava tehnologija poput GPS-a ostavila je neke domaće ili jednostavne metode poput spomenutih, neiskorištene ili zastarjele, kako bi mogli locirati podne.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found