definicija detritivora

Živo biće je detritivno kada se njegova prehrana temelji na konzumaciji detritusa, odnosno razgradnje organskih tvari. Ta bića, koja se nazivaju i saprofagi ili detritofagi, čine važan dio ekosustava jer doprinose razgradnji i recikliranju hranjivih sastojaka.

Među onima koji imaju ovu vrstu prehrane nalazimo kornjaše, crve, rakove, muhe, morske zvijezde ili gljive. Stoga se ovaj način hranjenja javlja i kod kralježnjaka i kod beskičmenjaka.

U svakom slučaju, detritivori imaju ekološku ulogu, jer doprinose uništavanju razgrađene organske tvari u različitim ekosustavima. Ako kao referencu uzmemo hranjenje kornjaša, ono se uglavnom temelji na izlučivanju drugih životinja, ličinki drugih insekata ili uginulih životinja.

Treba imati na umu da je razgradnja hrane rezultat brojnih čimbenika: klime, kisika, razine vlažnosti ili prisutnosti parazita u hrani.

Hranjenje detritivora ne smije se miješati s hranjenjem čistača

Na prvi pogled smetlari ili ghouls hrane se detritusom. Međutim, oni se s razlogom ne smatraju detritivorima: mrtve organske tvari kojima se hrane u početnom su stanju razgradnje.

Ljudi nisu detritivori jer hrana koja razgrađuje štetno djeluje na naše zdravlje

Kao vrsta smo svejedi, jer je naša prehrana kombinacija životinjskih i biljnih tvari. U tom smislu nismo detritivori jer naše tijelo nije naviklo unositi tvari koje se raspadaju. Da jesmo, naše bi zdravlje patilo od želučanih problema, proljeva, mučnine ili čak smrti.

Živa bića mogu se klasificirati prema prehrani

Takozvane mesožderke su, logično, one koje konzumiraju meso drugih životinja, poput lava, hijene, vuka, pantere ili morskog psa.

Biljojedi se hrane biljkama, poput voća, lišća ili kore, baš poput zeca, iguane, slona, ​​krave ili žirafe.

Svejedi jedu i biljke, gljive i druge životinje, a među njima možemo istaknuti ljude, svinju, noj, čimpanzu, galeba ili gavrana.

Fotografije: Fotolia - Juan Pablo Fuentes S / Whitcomberd


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found