što je arpanet »definicija i pojam

Iako se najmlađima može činiti da je Internet nešto što je oduvijek postojalo, a starijima da je nešto vrlo nedavno, ispravan izraz je - kao u toliko drugih stvari - medij, a ARPANET predstavlja korak u tome duga, iako kratka povijest.

Vojno podrijetlo

ARPANET je izravni presedan Interneta, mreže koja je započela s radom u listopadu 1969. nakon nekoliko godina planiranja.

Promotor mu je bio DARPA (Agencija za napredne istraživačke projekte obrane), američka vladina agencija pod Ministarstvom obrane te zemlje, koja još uvijek postoji.

Izvorno je povezivao istraživačke centre i akademske centre kako bi olakšao međusobnu razmjenu informacija u svrhu promicanja istraživanja. Da, budući da je poduzet u Ministarstvu obrane, podrazumijeva se da je istraživanje naoružanja također bilo dio ove razmjene informacija.

Također se objašnjava, bez da je to neutemeljeno, da je dizajn ARPANET napravljen misleći da može izdržati nuklearni napad SSSR-a i, prema tome, vjerojatno veliki otpor koji je mreža mreža iskazala u susret velikim katastrofama. napadi.

Bila je to prva mreža u kojoj je pušten u uporabu protokol paketne komunikacije koja nije zahtijevala središnja računala, ali je - kao i trenutni Internet - potpuno decentralizirana.

Na putu stvaranja Interneta

1983. godine došlo je do odvajanja američke vojne mreže (MILNET) od ARPANET-a, koja je rasla u civilnom sektoru i koja je već predstavljala rizike za američku kibernetsku sigurnost, iako ne kao sada, naravno.

NSF (Nacionalna zaklada za znanost) ubrzo zatim apsorbira ARPANET, koji je na kraju nestao 1989. godine, preuzet od potpuno novog Interneta.

Prethodnica nekih tehničkih prekretnica

Povijesni otisak ARPANET-a na trenutnom Internetu može se vidjeti na više načina. Najočitija je uporaba TCP / IP-a kao standardnog komunikacijskog protokola koji se koristi u mreži mreža, a koji je 1972. objavio ARPANET.

U to vrijeme datiraju i druge internetske usluge koje su nam sada manje vidljive, s web mjestom (što je samo još jedna usluga) koja je preuzela sve; E-pošta koju je 1972. izumio Ray Tomlinson bila je jedna od njih i do danas je još uvijek koristimo za komunikaciju, iako s sučelja vrlo različit od originala.

Druga usluga koja je također potekla iz ARPANET-a bio je FTP (Protokol za prijenos datoteka), koji je omogućavao i još uvijek omogućuje pohranu i preuzimanje datoteka.

Fotografije: iStock - gece33 / Alex Belomlinsky


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found