definicija biljojeda

U našem se jeziku to zove biljojeda za to životinja čija se prehrana temelji isključivo na bilju i biljkama. Ne jede meso, činjenica je koja ga posebno razlikuje od životinja mesožderi koji se samo time hrane. Vrijedno je napomenuti da mnogi biljojedi imaju tendenciju da unose jaja, a u nekim slučajevima i životinjske bjelančevine.

Sada ne jedu sve biljojede isto, prehrana će ovisiti o klimi i području u kojem se nalaze i zato možemo naći biljojede koji jedu samo plodove (frugivore) ili one koji jedu lišće (folivores).

No nedvojbeno su biljojedi par excellence oni poznati kao preživači, tako nazvan zbog jedinstvenog načina na koji jedu biljke. Oni su također najvažniji jer predstavljaju većinu ovog poretka.

Preživač je karakterističan po povratite hranu koju su unijeli iz želuca da bi je vratili u usta i sažvakali. Oni su u stanju progutati veliku količinu hrane u kratkom vremenskom periodu, povratiti je i zatim samljeti. Odnosno, biljku ili travu sijeku zubima donjeg dijela i progutaju je ne žvačući. Kad dođe do trbuha, trava ga vraća u usta poput bolusa hrane i jednom u ustima polako ga žvaču. Njegovi ogromni kutnjaci konačno melju travu i kada se odmaraju.

Krava, koza i zec neki su od najreprezentativnijih eksponenata ove vrste.

Biljojede životinje nanose štetu nekim biljkama, postajući određeni grabežljivci istih, a u najekstremnijim slučajevima mogu uzrokovati njihovu smrt. Na primjer, glodavci su to sposobni. Osim ovih specifičnih problema, biljojedi svojim djelovanjem pomažu i u oprašivanju čime se, na primjer, ovom neravnotežom nadoknađuje neravnoteža.

Važno je spomenuti da ljudska bića koja samo jedu povrće nisu biljojedi, u ovom konkretnom slučaju moramo govoriti o vegetarijancima ili veganima.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found