definicija monroe doktrine

Takozvana Monroeova doktrina (Monroe doctrine na engleskom) svoje ime duguje predsjedniku Sjedinjenih Država Jamesu Monroeu, a poznata je tijekom njegova mandata 1823. Temeljna ideja ove doktrine može se sažeti u povijesnoj frazi koja je poznata činjenica: "Amerika za Amerikance". Svrha ove izjave bila je namijenjena prenošenju želje predsjednika Sjedinjenih Država: da američki kontinent ne bude podvrgnut europskom kolonijalizmu, već da sve države kontinenta imaju punu neovisnost. Međutim, ova je tvrdnja skrivala namjeru Sjedinjenih Država da presudno utječu na sudbinu američkih nacija i, prema tome, istinski duh Monroeove doktrine bio je legitimirati utjecaj Sjedinjenih Država na cijelom kontinentu.

Prema kriterijima Monroeove doktrine, Sjedinjene Države imaju politički legitimitet za okupiranje teritorija drugih naroda. Ovu legitimaciju podupire uvjerenje da Amerikanci imaju moralnu dužnost bdjeti nad Božjim nacrtima, koji su Sjedinjene Države izabrali kao naciju za promicanje načela slobode i samouprave. Slijedom toga, ideja da Sjedinjene Države imaju misiju koju je Bog povjerio dovela je do koncepta "Manifest Destiny" koji je kasnije na kraju bio utjelovljen u Monroevoj doktrini.

Podrijetlo Monroeove doktrine

1823. većina američkih država izborila je neovisnost od Španjolske, ali postojao je strah da će ih druge europske nacije ponovno pokušati pokoriti. Na taj je način prijedlog predsjednika Monroea u početku predstavljao kočnicu europskog kolonijalizma. Sjedinjene Države počele su se predstavljati kao velika svjetska sila, a Monroeova doktrina poslužila je kao alibi za provođenje politike ekspanzionizma. Tako je 1823. godine meksička vlada otvorila teksašku granicu kako bi dopustila ulazak američkim naseljenicima i, kao posljedicu toga, dvadeset i pet godina kasnije Meksiko je izgubio Teksas, Novi Meksiko, Utah, dio Nevade, dio Kolorada i Kalifornije u korist Sjedinjenih Država, koji su na taj način precizirali istinske namjere Monroeove doktrine.

Ekspanzionizam Sjedinjenih Država

Okupacijom velikog dijela meksičkog teritorija Sjedinjene Države tek su započele fazu ekspanzionizma u cijeloj Americi. Neke od epizoda nadahnutih Monroeovom doktrinom i idejom Manifest Destiny su sljedeće:

- 1867. godine Sjedinjene Države otkupile su teritorij Aljaske od Rusije.

- 1898. Portoriko je postao dijelom Sjedinjenih Država nakon rata između Španjolske i Sjedinjenih Država.

- 1898. Sjedinjene Države su anektirale Havaje.

- Osim okupacije novih teritorija, Sjedinjene Države su tijekom povijesti vojno intervenirale u nekoliko američkih država, kao što je slučaj s privremenim okupacijama u El Salvadoru, Hondurasu i Nikaragvi. S druge strane, američki su se interesi pomaknuli u odnosu na upravljačka prava nad Panamskim kanalom ili u slučaju svrgavanja demokratske vlade Gvatemale 1954. godine.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found