definicija sapuna

Sapun je jedan od najčešće korištenih elemenata za osobnu higijenu i čišćenje, možda najosnovniji i najneophodniji jer se može koristiti za cijelo tijelo, za razliku od ostalih proizvoda koji služe samo za kosu, lice ili neki drugi dio tijela. Sapun je proizvod koji je čovjek umjetno stvorio od različitih elemenata i danas ga možemo naći u širokoj paleti boja, veličina, mirisa i formata. Postoje i ukrasni sapuni koji više od svega služe kao elementi dizajna i zbog toga se ne nose i ne koriste. Konačno, naziv sapun također se može koristiti za označavanje proizvoda koji se koriste za čišćenje drugih predmeta poput posuđa, odjeće ili namještaja.

Glavna funkcija sapuna, bez obzira na njegov oblik, boju ili odredište, je čišćenje i uklanjanje prljavštine s određene vrste površine. Da bi se napravila struktura sapuna, moraju se pomiješati dva glavna kemijska elementa: alkalni i masni. Obje kombinacije generiraju reakciju koja omogućuje rezultirajućem elementu da postane deterzivni ili pročišćujući element. U ova dva glavna elementa dodaju se drugi aditivi kao što su bojila, arome, pa čak i ukrasni predmeti koji se mogu istrošiti vodom dok koristite sapun.

Sapuni su već dugo prisutni s čovjekom, kao jedan od glavnih elemenata kroz koji se osigurava neka vrsta čistoće i higijene. Mnogi nam pisani zapisi govore o predmetima sličnim današnjem sapunu već u drevnim civilizacijama Egipta, Sumera i Arabije. Danas se većina proizvodnje sapuna obavlja na industrijski način, što omogućuje smanjenje troškova i omogućavanje mnogim ljudima pristupa proizvodu koji se prije smatrao ekskluzivnim luksuzom. Istodobno, zanatska proizvodnja sapuna predodređena je da generira posebne i različite sapune, živopisnih i jedinstvenih mirisa i boja.