definicija piksela

Piksel je najmanja i najsitnija jedinica digitalne slike i prisutan je u neizmjernom broju kako bi se stvorila cjelovita slika. Svaki je piksel homogena jedinica boje koja, zbrojem i s važnim varijacijama boja, rezultira manje ili više složenom slikom. Na izbor mogu imati tri ili četiri elementa u boji: crvenu, zelenu i plavu ili magenta, žutu i cijan.

Pikseli slike lako su uočljivi kada se zumiraju, jer to omogućuje bliži uvid u piksele koji su korišteni za sastavljanje slike. Svi su pikseli kvadratni ili pravokutni i mogu biti obojeni, bijeli, crni ili sivi u različitim nijansama. Moguće kombinacije boja su bezbrojne i postale su vrlo razvijene u usporedbi s ranim digitalnim slikama kojima je nedostajala glatkoća i stvarnost.

Postoje dva različita sustava korištenja boja. Bitmapa je primitivnija od ove dvije, jer podržava samo maksimalne varijacije od 256 boja, pri čemu svaki piksel ima jedan bajt. S druge strane, slike koje imaju istinsku boju koriste tri bajta po pikselu, što utrostručuje rezultat mogućih varijacija, premašujući 16 milijuna mogućnosti boja, a slijedom toga daje sliku više stvarnosti.

Povijest piksela datira iz ranih 1930-ih kada se koncept počeo koristiti za film. Pojam piksel odnosio se na element slike ili "element slike". Mnogi ga također razumiju kao najmanju ćeliju koja čini složeni sustav koji može postati digitalna slika. Ova ideja nastala je 70-ih godina, a primijenila se i na televiziji prije računala.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found