definicija vatre

Svjetlost i toplina dobivena izgaranjem

Poznat je pod nazivom Vatra svjetlosti i toplini koja nastaje kao rezultat izgaranja. Općenito se proizvodi nakon reakcije kemijske oksidacije, a neke od njegovih najkarakterističnijih manifestacija su plamen, ekstremna vrućina i emanacija ugljičnog dioksida i vodene pare..

Požar: šumski požar

S druge strane, nekontrolirana vatra u narodu je poznata kao požar.

Jedna od najčešćih i najopasnijih tvrdnji

Nažalost, požar je jedan od najčešćih nezgoda, a ujedno i jedan od najopasnijih i najozbiljnijih kao posljedica materijalne i fizičke štete koju može prouzročiti. Mjesta poput kuća, zgrada ili poduzeća, koja su zahvaćena požarima, obično su u potpunosti uništena i, naravno, proizvode ukupne gubitke.

A kod ljudi da i ne spominjemo ogromnu štetu koju mogu prouzročiti, od najekstremnijih i najozbiljnijih poput smrti ugušenjem, do velikih opeklina na tijelu koje će ostaviti tragove za život.

Iako se može dogoditi da požar, a samim tim i požar započne namjerno, to jest zato što ga je netko izazvao nekom određenom radnjom, najčešća stvar je da se požari pojave kao rezultat nepredviđenih kratkih spojeva, prirodnih katastrofa, među ostalim.

Vlasti za sigurnost, zdravlje i vatru, glavni akteri protiv požara

U bilo kojoj od gore spomenutih situacija, razne sigurnosne i zdravstvene vlasti države u kojoj se dogodi nesreća moraju odmah intervenirati. Za organizaciju zadataka i uređenje okoline pobrinut će se policija i ostale snage sigurnosti mjesta na kojem se dogodi požar, zbog čega je njihovo prisustvo u mjestu vrlo važno.

Sa svoje strane, vatrogasni vod bit će taj koji će biti odgovoran za gašenje i minimiziranje požara, osoblje civilne obrane, koje uvijek intervenira u tim slučajevima u slučaju da dođe do kolapsa zbog požara ili ako je potrebno spasiti netko zarobljen. Ova snaga djeluje zajedno s dobrovoljnim vatrogascima.

I naravno, moraju se pozvati zdravstveni radnici, liječnici, medicinske sestre, hitna pomoć, koja će imati važnu misiju zbrinjavanja ozlijeđenih osoba, a u onim slučajevima koji to zahtijevaju, hitno ih odvezati u bolnicu ili zdravstveni dom da se liječe svim briga o slučaju.

U međuvremenu i usko povezano s predmetom požara, kaže se da je točka paljenja temperatura na kojoj će se materijal, predmet zapaliti. Općenito, jednom kad se vatra proizvede, ostat će živa određeno vrijeme i količina energije koja se njome proizvodi može se procijeniti kroz kaloričnu snagu koju emitira.

Više podatni materijali i predmeti

Postoje neki materijali i predmeti koji se zbog svog sastava pokažu vrlo podatnim prije požara.To znači da će, ako se dogodi iskra ili bilo koji drugi znak izgaranja, reagirati vrlo lako, a zatim uvelike umnožiti širenje požara. Drvo, tkanine, između ostalog, neki su od ovih elemenata koje smo spomenuli. U drugoj veni, ali što to dokazuje, mi kažemo općenito, kada idemo na piknik ili čak ponekad usred polja ako želite zapaliti vatru, za pokretanje vam ne treba više od malo drva i plamena isto.

S druge strane, temperatura požara, a također i plamen koji potječe ovisit će u velikoj mjeri o vrsti materijala koji gori, na primjer, drvo uglavnom proizvodi plamen žute, narančaste i crvene boje, dok ugljikovodici, obično proizvode plavičasti plamen.

Kulturna vrijednost požara

Pored toga, ističu mnogi stručnjaci za razvoj i evoluciju koje je čovjek postigao tijekom godina i stoljeća kulturna vrijednost koju je vatra pokazivala u događajima čovjeka, budući da mnogi antropolozi ističu da je tek kad je čovjek otkrio svoju mogućnost da može dominirati vatrom, potvrdio superiornost koju je posjedovao u odnosu na druga bića i očito odatle Uključio ga je u obavljanje bitnih zadataka poput kuhanja, braneći se od agresije nekih životinja, među ostalim.

Metode loženja vatre

Iako danas imamo tako korisne i praktične alate za paljenje vatre poput šibica, upaljača ili onih uređaja poznatih kao magiclick, koji pale iskru i omogućuju nam paljenje peći i peći, u prošlosti je čovjek koristio osnovnu metodu trljanja dva štapa da se to postigne.

Metaforička upotreba

I na kraju, termin vatra često se koristi kao metafora kada se govori o strasti koju netko ili nešto budi u nama. "Juan budi moju unutarnju vatru", "ova aktivnost je vatra koja mi omogućuje da nastavim", na primjer.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found