što je ekološka koža »definicija i pojam

Ekološka koža, poznata i kao sintetička koža ili umjetna koža, ima teksturu sličnu onoj dobivenoj od krave ili druge životinje. Riječ je o proizvodu čija se sirovina ne dobiva tradicionalnim postupcima, kao što se to radi tisućama godina.

Postupak razrade

Ekološka koža izrađena je od plastifikatora koji se ubacuje u stroj za miješanje. Zatim se dodaje stabilizator ultraljubičastog svjetla kako bi materijal postao otporan na sunčeve zrake. Sljedeći je korak ugraditi otopinu usporivača gorenja kako bi mogla odoljeti vatri. Stroj miješa ove tvari i paralelno se dodaje vinil u prahu dok se ne postigne postojana smjesa.

S druge strane, u različitoj miješalici sastavlja se nekoliko boja kako bi se dobili željeni tonovi. Sadržaj dviju zdjela za miješanje kombinira se i velika rola papira kožne teksture prelije se na tvar koja je oblikovana tako da mehanička ruka smjesu širi na papir.

Nakon što se papir presvuče vinilom, stavi se u pećnicu da očvrsne tekstura. Nakon toga se papir podvrgava procesu zgušnjavanja kako bi tkanina dobila oblik, konzistenciju i teksturu.

Ovim postupkom sintetička koža spremna je za izradu specifičnog dizajna (jakne, torbe ili cipela). Vrsta tkanine vrlo je otporna i na prvi pogled izgleda kao tradicionalni komad kože.

Upitna je oznaka eko-kože

Gore objašnjeni proizvodni postupak pokazuje da se ne radi o ekološkoj ili prirodnoj koži, ali da se ova oznaka koristi s određenom nejasnoćom. S jedne strane, to je ekološki proizvod jer se poštuje život životinja. Međutim, njegova je ekološka vrijednost relativna, jer su proizvodni postupak i upotrijebljene tvari tipični za konvencionalnu tekstilnu industriju.

S druge strane, mora se uzeti u obzir da je ekološka koža ili umjetna koža vrsta plastike i da ovaj materijal nije baš dobar primjer ekološkog materijala. Na taj način neki tvrde da je naziv ekološke kože neprikladan i da je to isključivo komercijalna strategija.

Razlike između kože životinjskog podrijetla i "ekološke"

Glavna razlika je veća cijena tradicionalne kože. S druge strane, original ima mekšu teksturu. Drugi element koji razlikuje je miris, jer jedna koža miriše na kožu, a druga na plastiku.

Za neke ljude kupnja sintetičkog ili autentičnog odjevnog predmeta nije pitanje cijene ili teksture, već izbor vezan uz poštivanje životinja.

Fotografije: Fotolia - artmans / afitz