definicija chylea

The kilo to je jedna od najkarakterističnijih tekućina koju ljudi i druge kralježnjake proizvode nakon procesa probave. Ima mliječni izgled, odnosno obojenje slično mlijeku koje daje mješavina žuči, lipida i soka gušterače. Vrijedno je istaknuti njegov visok udio masti i njegovo mjesto u tanko crijevo.

Probava To je nesumnjivo jedan od najvažnijih procesa koji se odvijaju u našem tijelu, a ujedno i jedan od najvažnijih za naše preživljavanje, jer se u njemu sva ona hrana koju jedemo pretvara u tvari koje se mogu asimilirati, odnosno jednostavnije su da osigurati potrebnu energiju za nastavak života i razvoja.

Nekoliko organa intervenira u njemu, poput želuca, jednjaka i tankog crijeva kao što smo već vidjeli.

Nakon što želudac obradi hranu, ona odlazi u tanko crijevo i upravo se u tome odvija gotovo sva probava.

Dakle, znajući da je probava hiper važan proces za naš život, moramo reći da će postojanje probavnih problema, naravno, zakomplicirati zdravlje onima koji pate od njih. Sigurno ćemo se osjećati teže, s općom nelagodom, a u nekim slučajevima čak možemo trpjeti vrlo neugodne bolove u području trbuha.

Važno je da pojasnimo da su sve neugodnosti u vrijeme probave usko povezane s lošim ponašanjem u prehrani, pa će stoga biti tamo gdje treba staviti poseban naglasak, a ne jesti ili jesti u malim količinama onu hranu koja otežava našu probavu.

Povećajte konzumaciju voća, posebno kore, koja je dio voća koji ima najviše vlakana, dnevno unosite više od dvije litre vode, jedite povrće, posebno zeleno poput špinata, nemojte jesti dok ne pukne, izbjegavajte više nego što možete dodati začinjenu hranu, smanjite konzumaciju brašna, neke su od najvažnijih preporuka u pogledu prehrane.

A s druge strane, ono što ne bismo smjeli zanemariti je praksa tjelesnog vježbanja. Hodanje i trčanje aktivnosti su koje također pozitivno doprinose probavi hrane.