definicija anarhije

Riječ anarhija je izraz koji u našem jeziku koristimo za označavanje a stanje koje se može dogoditi u bilo kojem kontekstu i koje karakteriziraju nered, kaos, zbunjenost i, prije svega, nepostojanje ovlasti za organiziranje i uređivanje predmetne situacije.

Poremećaj i kaos u svakodnevnom kontekstu ili situaciji

Ili se može dogoditi da postoji autoritet iako je njegova moć toliko slaba da kao da nije izravno tamo. "Kad šef ode na odmor, kod Marcosova posla vlada anarhija: svi se ranije povlače, odsutni su itd..”

Nacija u kojoj nema vlade

S druge strane, riječ anarhija ima uobičajenu upotrebu u politički teren budući da ćete kroz to shvatiti ta država, nacija, u kojoj vlada potpuna odsutnost vlade ili vlasti, odnosno ne postoji pojedinac ili skupina koju zajednica poštuje i poštuje, već upravo suprotno, vlada kaos.

U svakom slučaju, koncept se odnosi bez vlasti, a to su dva osjetila u kojima se ta riječ u našem svakodnevnom životu uglavnom koristi za označavanje poremećaja koji prevladava u kontekstu ili u vezi s organizacijom nekog problema.

Svaka ljudska aktivnost zahtijeva malo prethodnog planiranja kako bi se izvela u skladu s uspjehom bilo koje ljudske aktivnosti.

U međuvremenu, ako prevladaju kaos i nedostatak kontrole, ovo će se stanje stvari nazvati anarhijom.

Ovaj smisao riječi ima negativnu konotaciju.

A s druge strane, u politici se ovaj koncept široko koristi.

Općenito, kontekst anarhije pojavljuje se nakon sukcesije nekog konkretnog događaja koji uzrokuje krizu i generalizirani ustanak naroda protiv trenutne vlasti, koji na kraju napušta vladu silom.

Politička i socijalna doktrina koja promiče odsutnost države, suzbijanje privatnog vlasništva i individualne slobode

Ali imajte na umu da anarhija neće uvijek biti sinonim odsutnosti autoriteta na političkom polju, jer s druge strane i s druge strane možemo pronaći anarhizam što je društveno-politička doktrina koja promiče prije svega individualna sloboda ljudi, totalno suzbijanje države, a također i privatnog vlasništva kao idealna država i oblik vladavine.

Odnosno, u anarhičnom političkom kontekstu neće postojati hijerarhije, socijalna kontrola ili vlasti koje bi se mogle nametnuti pojedincima, jer kao što smo rekli, oni uživaju apsolutnu slobodu da nastave dalje.

U anarhizmu se autoritet doživljava kao nešto negativno i potpuno kontraproduktivno.

Anarhizam je rođen u 19. stoljeću, u Europi, kao reakcija na eksploataciju koju su pretrpjeli radnici u ona vremena pune revolucije u kojoj je radno vrijeme premašivalo više od deset sati mukotrpnog rada, nije bilo prava kao da postoje Danas i više sve, djeca su iskorištavana na ponižavajući način.

Anarhizam je bio suvremen s marksizmom i na njega je utjecao, jer dijele neka načela i razmatranja, među kojima je apsolutno nezadovoljstvo opisanom eksploatatorskom radničkom situacijom, zahtjevom za društvenim promjenama i idejom da se te promjene postignu revolucijom.

Sljedeća zajednička točka je obrana kolektivnog vlasništva i odbijanje privatnog vlasništva, potonje se mora suzbiti.

U međuvremenu, u vezi s razlikama s komunizmom, moramo ukazati na odbacivanje anarhizma bilo kojem obliku vlade, budući da oni predlažu samoupravljanje, radnici moraju biti ti koji upravljaju gospodarstvom i svojim životom; Ni na koji način nije prihvaćeno da to čini politička stranka, niti jedna skupina ne bi trebala držati vlast.

Iako se ovaj pokret proširio svijetom, u praksi se nikada nije primijenio ni u jednoj državi na svijetu.

Anarhizam i odnos s nasiljem

Sada, obraćajući se ovom pitanju, ne možemo zanemariti nasilje s kojim je povezan anarhizam, jer postoji mnogo primjera jučer i danas skupina koje slijede ovu ideologiju i čiji je način manifestacije jednostavno nasilje.

Oni koriste teror i nasilje kako bi napali trenutni društveni poredak države, jer smatraju da je ugnjetavački.

Vrlo je često u prosvjedima koje promovira anarhizam cijeniti vršenje nasilja bez ograničenja.

Privatno vlasništvo kao što su zgrade, kuće i nacionalni spomenici obično su meta koju anarhističke skupine odaberu kako bi izrazile svoju mržnju prema institucijama i svemu što ima veze s državnom organizacijom koja je u suprotnosti s njihovim idejama.

Pristalica ovog oblika vladavine i stoga na popularnom jeziku koji ne voli poštivati ​​pravila i ne poštuje vlasti, u narodu je poznat kao anarhist.

Među najčešće korištenim sinonimima za ovu riječ nesumnjivo je riječ o kaos je onaj koji se najviše koristi, dok je koncept koji mu se suprotstavlja jest narudžba.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found